Rondleiding in het nieuwe oefencomplex van Anderlecht
Foto: © SC
Vrijdagvoormiddag stelde RSC Anderlecht met de nodige trots zijn nieuwe jeugd- en opleidingscentrum voor. Het indrukwekkende gebouw, voorzien van alle mogelijke gemakken, huisvest zowel de eerste ploeg als de jeugdploegen.
Philippe Collin, bedenker en bezieler van het nieuwe zenuwcentrum van paars-wit, leidde fier de pers rond in het gebouw dat gelegen is aan het oude oefenterrein in Neerpede. En het moet gezegd, iedereen was onder de indruk. Wat een contrast met de (ver)oude(rde) infrastructuur in het Constant Vanden Stock-stadion. Een slaapzaal en een rustzaal met tv's voor de spelers net naast de ruime refter met keuken was het eerste wat we te zien kregen.
Daarnaast een grote perszaal die de oude van in het stadion doet verbleken. Het hele gebouw is zo ontworpen dat het Anderlecht uitstraalt. De inrichting is immers volledig paars en wit gekleurd: witte muren met paarse glazen deuren. Ook de burelen van de scouting, de technische staf, Herman Van Holsbeeck en de sociale cel zijn er gevestigd. Enkel de mensen van de ticketing, accounting, financiën en infrastructuur blijven in de oude burelen in het stadion.
Aan alles gedacht
In de kelders zijn de accomodaties voor de jeugdploegen gevestigd. Elke ploeg heeft zijn eigen kleedkamer. Aardig detail: bij elke stap die de jongeren hogerop zetten, wordt hun kleedkamer ongeveer vier vierkante meter groter.
Op het gelijkvloers vinden we dan de eerste ploeg terug met een ruime kleedkamer, een imposante fitnesszaal (de grootste van Europa, dixit Collin) en een zwembad en jacuzzi. De spelers van zowel de jeugd als de eerste ploeg moeten hun schoenen en kleren in daarvoor voorziene manden in een aparte ruimte leggen alvorens ze naar hun respectievelijke kleedkamers mogen.
"Na de uitkleedkamer mag er niets van vuil nog door de deur komen", aldus Collin. "De spelers hun badjas zal klaar hangen. Zo willen we de gezondheid van onze spelers garanderen."
Kiné met zicht op veld
Ook de kiné-ruimte is voorzien op het gelijkvloers, met zicht op het veld. "Uniek in België", beweert Collin. "De kinesisten kunnen van hieruit ook de progressie van hun patiënten volgen. En zo een betere evaluatie maken. Als ze zien dat er op het oefenveld nog het één of ander misloopt, kunnen ze zo beter ingrijpen."
Kostprijs van het hele plaatje: 10,7 miljoen euro (waarvan 5 miljoen subsidies van de regio Brussel) voor de eerste fase. Later komt er nog een tweede fase waarbij een synthetisch veld zal aangelegd worden en een indoorzaal en slaapzalen voor de jongeren zullen gebouwd worden.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief