Interview Brüls: “Droom om ooit in Bundesliga te spelen”
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Onze redactie sprak met Christian Brüls, de lichtvoetige middenvelder van Westerlo. Het werd een gesprek over de gemiste start van zijn club, over zijn periode bij Eupen en MVV, zijn goal tegen Bern, zijn droomclub en ... een mogelijke transfer.
Zaterdag speelt Westerlo een belangrijke match tegen Cercle Brugge. Na de recente 1 op 12 kan Westel maar beter winnen, zeker met een verplaatsing naar Sclessin in het vooruitzicht. “We moeten zaterdag de drie punten pakken”, stelt Christian Brüls duidelijk. “Uit de laatste drie wedstrijden hadden we al minstens vijf punten moeten halen, dus moeten we nu zeker winnen.”
Een verklaring voor die gemiste start heeft Brüls niet echt. “Dat is voetbal. We hebben ook al de nodige dosis pech gehad. Als je de wedstrijd tegen Kortrijk bekijkt, dan hadden we zeker moeten scoren. Ook tegen Beerschot en Gent hadden we veel kansen. We missen Paulo Henrique wel. Tot nu toe hebben we maar drie keer gescoord. Dat is veel te weinig. We hebben al voldoende kansen gehad om zeker tien doelpunten te maken. Maar zo eenvoudig is voetbal niet altijd.”
Westerlo staat normaal ieder jaar garant voor een rustig seizoen in de middenmoot. Houden ze in de Stille Kempen rekening met een moeilijk jaar? “Daar moet je altijd rekening mee houden”, meent Brüls. “Vorig jaar waren we ook niet goed gestart met 5 op 18. Als we nu twee keer winnen staan we er toch beter voor als toen. We moeten gewoon een eerste overwinning halen en dan zijn we vertrokken.”
Van Amel naar Eupen
Brüls is afkomstig uit Amel, gelegen in de Duitstalige regio. “Ik speelde bij Groen-Wit Amel, een kleine ploeg uit een dorp met nog geen duizend inwoners. Toen ik 14 jaar was heb ik de stap naar Eupen gezet. Voor een jongen die in de puberteit komt is dat niet evident. Maar ik heb er altijd van gedroomd om profvoetballer te worden, dus heb ik het erop gewaagd. Het eerste jaar bij Eupen heeft mijn toenmalige trainer mij heel veel bijgeleerd.”
“Mijn eerste wedstrijd bij de eerste ploeg heb ik gespeeld toen ik 16 jaar en tien maanden oud was. Ik speelde bij Eupen nog samen met Guillaume Gillet. Als jonge kerel was hij zeker een voorbeeld voor mij.”
Brüls werd na een tijd ook geselecteerd voor de nationale beloftenploeg. In de wedstrijden met de Jonge Duivels maakte hij indruk en wekte hij interesse op bij heel wat eersteklassers. Toch koos hij voor MVV, een club uit de Nederlandse tweede klasse. “Ik vond dat het allemaal een beetje te snel ging. De stap van Amel naar Eupen was al heel groot voor mij. Bij Amel trainde ik maar een keer per week. In de jeugd van Eupen was dat twee of drie keer. Na anderhalf jaar trainde ik al vier keer per week mee met het eerste elftal.”
Belgische enclave in Maastricht
“Anderhalf seizoen na mijn debuut kreeg ik een aanbieding van Gent, maar dan moest ik ook verhuizen en dat zag ik niet zitten. Ik heb toen besloten dat ik liever bij MVV zou spelen. Maastricht was ook dichter bij thuis en er speelden toen een twaalftal Belgen. Het niveau was er toch behoorlijk hoog. Ik heb mij daar ook moeten bewijzen, want er liepen heel wat goede spelers rond. Dat heb ik gedaan en uiteindelijk heb ik heel het jaar gespeeld.”
Na dat eerste seizoen stond Brüls dicht bij een overgang naar het Turkse Trabzonspor, dat een samenwerkingsverband had met MVV. “Trabzon had een jaar eerder mee de transfersom betaald aan Eupen, waardoor ze het eerste kooprecht hadden op mij. Ik zag het ook zitten om het in Turkije te proberen en heb er een contract getekend. Ik weet niet juist waarom, maar uiteindelijk is de transfer afgesprongen. De zaak is nadien nog voor de FIFA gekomen.”
“Ik had me al helemaal voorbereid op een vertrek. Mijn appartement en auto had ik verkocht en met mijn vrienden had ik een afscheidsfeestje gehouden. Toen bleek ineens dat ik toch bij MVV moest blijven. Het volgende seizoen was heel moeilijk voor mij. Ik praat er ook niet meer graag over.”
Terugkeer naar België
Toen kwam Westerlo op de proppen, al deed MVV nog moeilijk bij de transfer. “Er waren problemen met het uitbetalen van mijn loon. De laatste drie maanden was ik niet volledig betaald. Ik heb toen geprobeerd om transfervrij naar Westerlo te komen. De eerste wedstrijd van het seizoen was nog niet alles volledig afgerond. Toen heeft Westerlo gezegd: we betalen 200.000 euro voor jou, zodat we zeker zijn dat je mag spelen.”
Het eerste seizoen van Brüls bij Westerlo was meteen een voltreffer. “Ik heb me moeten bewijzen op het veld, laten zien dat ik er ben. Uiteindelijk heb ik 28 wedstrijden gestart, wat toch goed was voor mijn eerste seizoen in eerste klasse. De bekerfinale (verloren tegen Standard, nvdr.) was zeker een hoogtepunt voor mij. Het is mooi om dat op 22-jarige leeftijd mee te maken. Zoiets kan je niet snel overtreffen. Ik hoop dat ik het nog een keer mag meemaken.”
Brüls is intussen uitgegroeid tot een belangrijke speler voor Westerlo. Ceulemans liet voor het seizoen uitschijnen dat hij in hem de opvolger van de vertrokken Iakovenko ziet. “Het is natuurlijk leuk om te horen dat de trainer in mij een belangrijke speler ziet, maar ik zou me niet vergelijken met Iakovenko”, corrigeert Brüls. “Hij is een heel ander type speler. Hij is een echte flankspeler, dat ben ik niet. Ik breng dan weer meer creativiteit.”
Tegen Young Boys Bern scoorde de technisch sterke middenvelder van Westerlo met een schitterend schot vanop dertig meter. Ook in de competitie kwam hij al enkele keren dicht bij een doelpunt van ver. “Ik schiet graag naar doel”, bekent hij. “Als je niet probeert kan je niet scoren. Natuurlijk lukt die goal tegen Bern misschien maar een keer op 20 pogingen. Het was zeker mijn mooiste doelpunt tot nu toe. Het was ook mijn eerste Europese doelpunt, dus het zal me altijd bij blijven.”
Transfer naar Genk?
De goede prestaties van Brüls zijn ook de Belgische topclubs niet ontgaan. Mogelijk verlaat hij Westerlo zelfs nog voor het einde van de transferperiode. “Er is intussen al gepraat met Genk. Het is nu wachten tot Westerlo en Genk het eens worden over een transfersom. En dan hoop ik toch om in de komende week naar Genk getransfereerd te worden.”
Is Westerlo wel bereid om mee te werken aan een transfer van een belangrijke speler? “Het ligt wel een beetje moeilijk nu we niet goed staan met de ploeg. Ik begrijp dat de trainer en het bestuur niet graag een belangrijke speler laten gaan, maar ik hoop dat Westerlo zal meewerken aan een transfer. Zo een kans krijg ik niet ieder jaar. Ik wil graag in Genk spelen. De beslissing ligt nu niet bij mij, maar bij de clubs.”
Brüls voelt zich naar eigen zeggen klaar voor de stap naar een topclub. “Ik verwacht niet meteen dat ik er altijd zal spelen. Maar het maakt niet uit dat ik pas in mijn tweede jaar een basisplaats kan afdwingen. Ik zal er hard voor moeten werken, maar dat was net hetzelfde toen ik naar Westerlo kwam.”
Dromen van de Bundesliga
De favoriete competitie van Brüls is trouwens niet Engeland of Spanje, maar wel Duitsland. “In de Duitstalige regio kijken ze veel naar de Bundesliga op de Duitse televisie. Via mijn vader ben ik van kleinsbeen af supporter van Schalke 04. Nico Van Kerckhoven, die twee seizoenen geleden nog in Westerlo zat, speelde er ook. Voor mij is het een droom om ooit voor een topclub in de Bundesliga te spelen.”
Brüls was bij de Jonge Duivels al een vaste waarde. “Natuurlijk wil ik ook ooit bij de Rode Duivels spelen. Iedereen droomt ervan om voor zijn land te spelen. Als ik goed blijf presteren kan ik mij misschien in de gunst van Georges Leekens spelen”, besluit hij.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief