Interview Turtelboom: "Voetbal moet zelfde worden als naar film of theater gaan"

Turtelboom: "Voetbal moet zelfde worden als naar film of theater gaan"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag werd de tweede campagne van 'Respect United' afgetrapt. Het gaat om een initiatief dat de fans in de stadions wil sensibiliseren en onderling respect tussen alle sociale lagen, culturen en rassen wil bevorderen.

Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken, is één van de elf ambassadeurs van het project. "Vorig jaar stond ik hier ook en toen kregen we een filmpje te zien van een speler die met voorwerpen bekogeld werd", stak Turtelboom van wal. "Dit jaar hebben we het 'geval Fukushima' gehad en verleden week nog de spreekkoren in Genk. Dit alles hangt een negatief beeld op van het voetbal."

"Ik wil dan ook een oproep doen aan de voetbalbond: probeer creatief te denken om dit uit de voetbalstadions te bannen", aldus Turtelboom die ook al een voorbeeld klaar had. "In Turkije is er een beslissing genomen dat een paar matchen enkel nog vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar het stadion binnenmochten. Dat is een alternatieve straf, maar ook leuk, want het geeft een duidelijk signaal."

Voetbalwetgeving herbekijken met fans
Of het gaat lukken om alle tegen de borst stuitende spreekkoren te bannen, is maar zeer de vraag, maar Turtelboom wil wel een poging doen. "Ideaal zou zijn dat voetbal hetzelfde is als naar een film of theater gaan. Volgend jaar gaan we de huidige voetbalwetgeving ook herbekijken, maar deze keer gaan we de fans in het proces betrekken."

Turtelboom denkt er wel nog niet aan om sportieve sancties op te leggen. "Dat willen we vermijden. Onze voetbalcel probeert mensen die beginnen met storende spreekkoren er wel uit te pikken via beeldmateriaal. Die riskeren dan ook drie maanden stadionverbod en een serieuze boete."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties