Interview Dalende aantal bezoekende supporters: "We tellen niet meer mee"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Het aantal meereizende supporters bij verplaatsingen is in dalende lijn. Een serieuze dalende lijn als we de supportersfederaties mogen geloven. Het wordt steeds moeilijker om de ingelegde bussen vol te krijgen en er wordt dan ook met de vinger naar de KBVB gewezen.
De voetbalbond erkent echter het probleem en probeert er iets aan te doen. Er werd gisteren een ombudsman voor de supporters aangesteld door de KBVB: Erik Reynaerts En die zal zijn werk hebben, want niet enkel de kleine clubs hebben last van het dalende aantal uitsupporters. Ook bij de grote clubs wordt de alarmbel geluid.
"Ik denk dat er meerdere redenen zijn voor de afnemende aantallen bezoekende supporters, een fenomeen dat zich bij vrijwel alle clubs voordoet", zegt Marc Fraussen, voorzitter van de Standard-supportersclub Roodhemden Rekem 2000, aan onze redactie. "Het combisysteem is uiteraard een doorn in het oog van veel mensen, vroeger nam men het nog voor lief maar nu haakt men al gemakkelijker af, ook omdat de matchen via de sportkanalen rechtstreeks te volgen zijn."
In een kippenhok
"De vaak exorbitante prijzen voor een plaatsje in een 'kippenhok' met nauwelijks zicht op het speelveld bleken uiteraard ook een struikelblok, al heeft zich dit seizoen op dat vlak onder impuls van de nationale supportersfederatie een positieve kentering ingezet. Desondanks is de tendens de laatste jaren dalende, natuurlijk mede doordat de eerste helft van de competitie minder om het lijf heeft dan voorheen", wijst Fraussen ook met de vinger naar de competitiehervorming.
"Neem daarbij nog de vaak onmogelijke uren waarop wij in alle uithoeken van het land verwacht worden en je weet waarom het momenteel beduidend minder is. Ik denk dat het inplannen van matchen op normale uren, waarbij een voldoende aantal tickets tegen democratische prijzen wordt aangeboden wat soelaas zouden kunnen bieden", besluit hij.
Slechte comfort
Zeker bij de kleinere clubs is de tendens opmerkelijk. "Waar ik vroeger nog makkelijk mijn bus volkreeg, heb ik voor de wedstrijd tegen Bergen momenteel 16 inschrijvingen", zucht Marc De Noël, voorzitter van de supportersfederatie van Lierse. "Het gaat van kwaad naar erger. Als dit zo doorgaat, kunnen we de bus zelfs niet meer betalen of moeten we nog meer geld gaan vragen."
"Als je weet dat een combi al 32 euro kost, begrijp je wel waarom sommige mensen afzeggen. Want dan heb je nog niets gegeten of gedronken. De crisis heeft ook zijn invloed, samen met het slechte comfort voor de bezoekers. In Zulte Waregem moet je bijvoorbeeld hopen dat het weer goed is, want daar staan de bezoekers in een onoverdekt gedeelte."
En dat alle wedstrijden vanuit het gemak van de eigen zetel te volgen zijn, kan er ook iets mee te maken hebben. "Of de mensen gaan op café. Als je op verplaatsing gaat moet je al om 18u vertrekken. Terwijl je anders om 19u55 op café toekomt en je zit warm. Voor de prijs van een verplaatsing kan je al veel pintjes drinken."
Hetzelfde als met de fankaart
Een oplossing ziet De Noël dan ook niet direct. "Dit is hetzelfde als nadat de fankaart werd ingevoerd. Toen zijn we ook heel wat mensen verloren. En het is bijzonder moeilijk om supporters die afgehaakt hebben terug te krijgen. Mijn schoonbroer, die ondertussen andere dingen heeft gepland, krijg ik zelfs niet meer mee met een gratis kaart. Diegenen die dit veroorzaakt hebben, mogen het nu ook oplossen. En ja, de KBVB speelt hierin een grote rol."
Het fenomeen zet zich inderdaad jaar na jaar door. De KBVB stelt nu een supportersverantwoordelijke aan, maar die zal zijn werk hebben, want het vertrouwen is weg. "Ze hebben de mensen doen nadenken. Voor de prijs om een verplaatsing mee te maken, kan je al veel andere dingen doen. De supporter telt niet meer mee, is mijn gevoel. Het familiale bij de clubs is helemaal verdwenen."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief