Interview "In het voetbal heb je niet veel woorden nodig"
Foto: © SC
Voetbal is een multicultureel gebeuren. Tal van clubs tellen spelers die vanuit alle windstreken komen. Hoe verloopt de communicatie op en naast het veld? Onze redactie ging eens luisteren bij AA Gent, een club met toch bijna twintig verschillende nationaliteiten.
Assistent-trainer Manu Ferrera is van mening dat de nationaliteit van een speler niet uitmaakt. “Het heeft geen belang of een speler nu van het noorden, zuiden, oosten of westen komt. De voetbalkwaliteiten zijn het belangrijkst.”
Maar goede communicatie op het veld is toch ook noodzakelijk? “Om te communiceren in het voetbal heb je niet veel woorden nodig.” Dat laat ook de Nederlandse doelman Sergio Padt weten. “Het is belangrijk dat ik enkele woordjes Frans ken. Zo weet ik dat ik naar Mamoutou N’Diaye 'gauche' moet roepen als hij naar links moet lopen.”
Ook Hannes Van Der Bruggen ziet geen problemen. “De meeste jongens zijn tweetalig, sommigen zelfs drietalig, dus dat lukt wel. Melli heeft het wat moeilijker omdat hij alleen maar Spaans spreekt, maar met uitbeelden kom je ook al ver.”
Niemand die dus moeilijk doet over al die verschillende nationaliteiten, integendeel. “We lachen heel wat af onder elkaar. Zoveel verschillende culturen zijn ook bijzonder leerrijk”, vindt Benito Raman.
“Tijdens de winterstage in Spanje moesten we ons vaderland promoten. Dat zorgde voor heel wat leuke situaties. Zo tekende Valery Nahayo Burundi tien keer zo groot dan dat het in werkelijkheid is.” Ook Padt moet nog steeds lachen met het verhaal van de verdediger. “Hij had het over krokodillen!”
Hoe wist de doelman Nederland te promoten? “Niet dat wij spelers daar heengaan, maar wij hebben natuurlijk tal van coffeeshops. Ik heb het daarnaast ook gehad over typische producten zoals kaas.”
Van Der Bruggen heeft dan weer heel wat opgestoken over Brazilië. “Nu weten we dat er daar verschillende competities zijn, omdat het land er zo groot is. Wist je trouwens dat Fernando Wallace en Rafinha daar niet zo ver van elkaar wonen?”
Ferrera vond het een leuk spelletje van coach Trond Sollied. “Maar of je nu met twintig Belgen of twintig buitenlanders speelt, het is de winst die zorgt voor de goede sfeer in de kleedkamer. In het voetbal is punten pakken het belangrijkste.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief