De onpopulariteit van het vrouwenvoetbal

Andrea Doino
| 2 reacties
De onpopulariteit van het vrouwenvoetbal
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Over het Belgisch vrouwenvoetbal wordt er in de Belgische media nauwelijks iets gezegd. Nochtans doen de Rode Duivelinnen het beter dan onze mannen op de wereldranglijst. Met een 32e plaats kunnen we best wel trots zijn op onze vrouwen.

Veel te vaak gaan voetballiefhebbers ervan uit dat voetbal een mannensport is. In de media komt het vrouwenvoetbal nauwelijks aan bod en daar zou best wat meer aandacht aan worden besteed. Landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Brazilië heersen op internationale tornooien. Waarschijnlijk zal de naam van de zesvoudige Braziliaanse wereldvoetbalster van het jaar Marta bekend in de oren klinken. Zij is een beetje te vergelijken met haar landgenoot en voormalig wereldvoetballer van het jaar Ronaldo (El Gordo).

Wij moeten het voorlopig stellen zonder een wereldvoetbalster van het jaar maar hebben ook veel talent rondlopen op de Belgische voetbalvelden. Charlotte Cranshoff (STVV), Ella van Kerkhoven (Oud-Heverlee Leuven) en Stephanie Suenens (RSC Anderlecht Dames) bijvoorbeeld, zijn drie speelsters die wel een aardig potje kunnen voetballen.

Rode Duivelinnen
Onze Belgische nationale vrouwenploeg doet het net iets beter dan de Rode Duivels. Ze staan op een 32e plaats op de wereldranglijst en bovendien kunnen zij zich wel nog plaatsen voor het EK 2013 in Zweden.

Na zes matchen staat de ploeg van bondscoach Yves Serneels op een tweede plaats met elf punten. De beste tweede van de poules kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK en de andere ploegen op de tweede plaats ontmoeten elkaar in de barrageduels. In april komt leider IJsland op bezoek waardoor de Belgische vrouwen nog voor groepswinst kunnen gaan en dus rechtstreekse kwalificatie. IJsland telt twee punten meer dan België maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. 

BeNe-Liga
In de Belgische eerste klasse staat Standard Femina Liège aan de leiding met zeven punten voorsprong op grote rivaal RSC Anderlecht Dames. Net zoals bij de mannen zijn de ploegen uit Brussel en Luik twee vaste waarden in de hoogste voetbalklasse.

Het systeem van de hoogste voetbalklasse verschilt wel van die bij de mannen. Bij de vrouwen treedt vanaf volgend seizoen het systeem van de BeNe-Liga in werking, een competitie tussen de Belgische en Nederlandse clubs. Ook bij de mannen zouden ze dit graag willen invoeren, voorlopig nog zonder resultaat.


Hoe gaat de BeNe-Liga in zijn werk? De Bene-Liga zal vanaf komend seizoen van start gaan en wordt gevormd door acht clubs uit Nederland en acht uit België. In februari wordt de competitie verdeeld in een A en B-League. De eerste vier in de rangschikking komen in de A-League, terwijl de laatste vier in de B-League terechtkomen. De clubs die in A komen plaatsen zich voor de Champions League. Het doel is om de populariteit van het vrouwenvoetbal op te krikken.

Zal BeNe-Liga gewenst effect hebben?
Uiteraard kunnen we het voetbal tussen de twee geslachten niet met elkaar vergelijken. Terwijl bij de mannen het voetbal een hele industrie is geworden waar veel geld vloeit, bevindt het vrouwenvoetbal zich nog maar in de beginfase. De toekomst zal moeten uitwijzen of de BeNe-Liga het vrouwenvoetbal op de Belgische sportkaart kan zetten.

Foto's: vrouwenteam.be

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties