Vrouwenvoetbal in buitenland wél populair

Fabian Morren
| 4 reacties
Vrouwenvoetbal in buitenland wél populair
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Het vrouwenvoetbal wordt in de mannenwereld nogal op wat hoongelach onthaald. "Dat stelt niks voor" of "Het is niet zo tof als bij de mannen", zijn uitspraken die je vaker hoort bij het vrouwenvoetbal in België. In het buitenland is de sport evenwel populairder.

Door Glenn Schrader

Verenigde Staten

In het Amerikaanse continent is vrouwenvoetbal ‘big business’ geworden. Waar een balletje rondtrappen voor de Belgische vrouwen eerder een hobby is, en geen carrière, is dit in de Verenigde Staten helemaal anders.

Zo zijn er verschillende ‘women high school soccer teams’ die in een competitie spelen waar het beste schoolteam dan uiteindelijk voor de nationale titel speelt. Veel van deze speelsters zwoegen en trainen dagelijks om gekozen te worden voor een schoolbeurs die hun periode in de universiteit betaalt. Zo is voetbal dus niet alleen een hobby, maar ook een carrièremogelijkheid in de VS.

Duitsland

Ook op het Europese vasteland is vrouwenvoetbal een grote sport. Hier is Birgit Prinz de verademing van deze sport. De voormalige Duitse ster  werd als één van de belangrijkste vrouwelijke voetbalsters ooit gezien. Ze was zelf zo goed dat ze in de belangstelling stond van Perugia, dat toen in de Italiaanse Serie A speelde.

Er is ook een vrouwencompetitie in Duitsland. Zo is de Bundesliga een veelbezochte, maar minder spannende competitie. Het kampioenschap, waarin twaalf ploegen spelen, werd sinds 2001 steeds verdeeld tussen FFC Frankfurt en FFC Turbine Potsdam.

Het Wereldkampioenschap 2011

Het WK 2011, dat in Duitsland georganiseerd werd, was een zeer aangenaam schouwspel om naar te kijken. Zo werd favoriet Duitsland in de kwartfinales na verlengingen verrassend uitgeschakeld door Japan. De eindoverwinning leek daarom naar die andere favoriet (de VS) te gaan, maar daar gingen de Japanse vrouwen niet mee akkoord.

Zo slaagde Japan erin om in de halve finales de Zweedse nationale elf overtuigend uit te schakelen met een 3-1 eindstand. Japan kwam hierdoor in de finale terecht, waar het tegen de VS speelde, dat eerder al Brazilië en Frankrijk had uitgeschakeld.

De finale was er één om niet snel te vergeten. De stand was na 90 minuten spelen 1-1 en er kwamen verlengingen aan te pas. De vrouwen van de VS konden in de eerste helft van de verlengingen al scoren via Wambach en de buit leek binnen. Homare Sawa liet de achterstand echter niet aan haar hart komen en scoorde in de 117e minuut de gelijkmaker.

Japan en de VS moesten penalty’s trappen en Japan kon die door 3 missers van de Amerikaanse vrouwen winnen. Dankzij deze winst was het Japanse vrouwenvoetbalelftal de eerste Aziatische ploeg ooit die een tornooi van de FIFA won.

Aantal toeschouwers

Het WK kreeg ook heel wat aandacht in de media. Zo liet Eurosport elke wedstrijd zien van de vrouwen, en kwamen er steevast veel toeschouwers op af. De Duitse vrouwen speelden nooit voor minder dan 25.000 toeschouwers. Voor de finale waren er liefst 48.817 toeschouwers aanwezig. De allereerste wedstrijd van Duitsland trok de meeste fans naar het Olympisch Stadion in Berlijn. Er kwamen toen 73.680 mensen de wedstrijd kijken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties