Interview Van Veldhoven: "Mogelijk in België aan de slag"
Foto: © SC
Harm Van Veldhoven kondigde vorige week aan dat hij klaar is voor een nieuwe uitdaging en na dit seizoen opstapt bij Roda JC. Onze redactie sprak met de coach die een terugkeer naar België zeker niet wil uitsluiten.
Na 3,5 seizoenen zal Harm Van Veldhoven in juni Roda JC verlaten. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander is toe aan een nieuwe uitdaging en laat straks de Limburgse club met pijn in het hart achter. Ondanks het fantastische werk dat de 49-jarige trainer er geleverd heeft, besloot hij niet langer coach te willen zijn van de financieel geplaagde eredivisionist. Onze redactie had een boeiend gesprek met de gewezen coach van Cercle en Beerschot, die razend ambitieus is en een terugkeer naar België zeker niet wil uitsluiten.
Harm, net als velen was ik een beetje verrast toen het nieuws onze redactie bereikte…
"Er is inderdaad veel reactie gekomen op mijn beslissing. Voor alle mensen buiten de club is het een verrassing en roept het de nodige vraagtekens op. Binnen de club ligt dat anders, omdat we al een tijdje om de tafel heen zaten. Samen met het bestuur hebben we naar oplossingen gezocht voor de struikelblokken die mij weerhouden hebben een nieuw contract voor twee seizoenen te ondertekenen".
Eén van de voornaamste knelpunten is vermoedelijk de saneringspolitiek van de club die niet strookt met jouw ambities.
"Het betreft inderdaad de financiële problemen en het transferbeleid en de invulling van de spelerskern die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Het is zo dat clubs in Nederland in bepaalde categorieën ingedeeld worden. Roda JC is ondergebracht in categorie 1, wat inhoudt dat de club geen inkomende transfers mag doen. Enkel vrije spelers kunnen dus worden aangeworven. De laatste jaren werd er onophoudelijk gesaneerd en werden spelers voor in totaal acht miljoen euro van de hand gedaan. Dan stel je vast dat ook na dit seizoen enkele sterkhouders vertrekken - de Deense spits Mads Junker en sterkhouder Ruud Vormer (Feyenoord)- en je eigenlijk opnieuw bij de basis moet beginnen. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik dit kan blijven opbrengen. Uiteindelijk heb ik vastgesteld dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging en mijn eigen ambities wil nastreven".
Straks verlaat je Kerkrade met pijn in het hart neem ik aan?
"Absoluut. Je moet beseffen dat er enorm wederzijds respect is en dat Roda JC echt een fantastische club is met prachtige mensen. Je hebt jaren samen gestreden en dat schept natuurlijk een band. En dat zorgde er uiteindelijk voor dat deze beslissing zo moeilijk was. De spandoeken in het stadion zijn mij ook niet ontgaan. De attenties en appreciatie van de fans, dat raakt je wel. Maar ik heb een beslissing genomen en heb het spel eerlijk gespeeld. Ik kon een tweejarig contract ondertekenen terwijl er nu helemaal geen garanties zijn voor volgend seizoen. De komende maanden zal ik dat op mij af laten komen, voorlopig is er geen enkel contact met clubs en is er helemaal niets op til".
Harm Van Veldhoven: "Spelers in Nederland zijn tactisch beter opgeleid"
Mag ik concluderen dat Harm Van Veldhoven volgend seizoen om prijzen wil gaan strijden?
"Met een club probeer je natuurlijk altijd het maximale te bereiken, maar stilaan heb ik inderdaad de ambitie om prijzen te winnen. Je probeert als trainer altijd stappen te maken bij een club, maar als er telkens opnieuw bezuinigd wordt is dat niet makkelijk. Als je mijn trainersloopbaan onder de loep neemt (Brussels, Cercle Brugge, Beerschot, Roda JC red.) dan zie je dat ik een bepaald parcours tracht af te leggen. Eerlijk gezegd zou ik ook nu dat stapje willen maken en ben ik toe aan een nieuwe uitdaging".
Zou je graag terugkeren naar België?
"Zeker en vast. Ik ben er van mijn 17de tot mijn 46ste actief geweest als speler en trainer. Ook als persoon ben ik ontwikkeld in België. Ik ben dan wel in Nederland geboren maar voel mij ondertussen honderd procent Belg. In Nederland vindt men dat ik een Belg ben en hier is het net omgekeerd, maar daar trek ik mij nu niet zo veel meer van aan. Zoals ik zei zal ik de komende maanden alles op mij af laten komen. Indien een Belgische club - die er dezelfde ambities als ikzelf op nahoudt - zich meldt, zal ik zeker luisteren".
Is het voor een coach eenvoudiger werken boven de Moerdijk?
"Het trainerschap is altijd moeilijk. In België ben ik als trainer gevormd geweest, terwijl de Eredivisie enorm verrijkend is en mij completer maakt. In de Belgische competitie kwam ik in contact met heel wat culturen en verschillende steden en clubs. In Nederland heb ik ontdekt dat er veel meer vanuit de organisatie gewerkt wordt. Dat uit zich in het beleid van een club, maar ook in de Voetbalbond (KNVB) en de scheidsrechters. Een ander groot verschil is dat spelers tactisch beter opgeleid zijn. Jongens gaan op tactisch vlak dieper graven en dan voel je toch dat ze op die manier grootgebracht zijn. Al die zaken zijn enorm boeiend en leerrijk".
Je bent dus in Nederland een betere trainer geworden?
"Het eerste seizoen was voor mij heel moeilijk, omdat ik mij moest bewijzen. Ik werd hard aangepakt maar heb na verloop van tijd toch respect afgedwongen. Vergeet niet dat er ondanks de saneringen en financiële problemen ook nog resultaten neergezet moesten worden. Daar zijn we goed in geslaagd: eerst kon Roda de degradatie afwenden, daarna eindigden we 9de en zelfs 6de in de rangschikking. Persoonlijk was dit een grote overwinning en heb ik de laatste jaren enorm veel ervaring opgedaan".
Vrijdagavond ontvangen jullie VVV, heb je vernomen wat hun voorzitter zal ondernemen in geval van winst? (Lees hier over de dodentocht van Soentjens)
"Ja dat heb ik gehoord. Wél ik moet zeggen dat hij gewoon in zijn maatpak naar Kerkrade mag komen, want dat zullen we niet laten gebeuren (lacht). Neen eerlijk, dat soort randzaken boeien mij niet zo heel erg. We zullen net als elke week ons best doen en hopen op de goede afloop wat betreft de wedstrijd".
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief