De Belgische link
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Het Europees Kampioenschap gaat vrijdag van start, maar zal het wel zonder de Hazards, Kompany's en Mirallassen van deze wereld moeten stellen. Wij zochten bij afwezigheid van onze landgenoten in de EK-kernen naar jongens die toch wat met België te maken hebben.
Drie 'Belgische' EK-gangers
Zo zijn er een aantal EK-deelnemers die iedereen waarschijnlijk wel kent omdat ze nog steeds in de Belgische competitie actief zijn. Niki Zimling bij Denemarken bijvoorbeeld. De middenvelder van Club Brugge mag er goede moed in hebben, want de laatste zes interlands mocht hij telkens rekenen op een basisplaats.
Voor Behrang Safari bij Zweden is het al een heel ander verhaal. De linksback van Anderlecht werd het afgelopen seizoen regelmatig geplaagd door blessures, maar speelde in de laatste oefeninterland tegen IJsland wel de volle negentig minuten. Of hij de vaste linksachter zal worden, is echter nog maar de vraag.
Die vraag moet Marcin Wasilewski zich alvast niet stellen. De veelbesproken andere flankverdediger van Anderlecht is zeker van zijn plaats in de ploeg en wordt door Pools bondscoach Franciszek Smuda zelfs als centrale verdediger gebruikt. Bij Polen zit ook Grzegorz Sandomierski, volgend seizoen terug bij Racing Genk na een uitleenbeurt. De 23-jarige doelman werd dit seizoen nog te licht bevonden bij de Limburgers, maar mag terugkeren nu het contract van Logan Bailly niet verlengd wordt.
De Antwerp-connectie
Daarnaast zijn er ook nog de jongens met een Belgisch verleden. Bij Ierland zitten er zo twee die ooit nog bij The Great Old aan de slag waren door het samenwerkingsakkkoord met Manchester United. John O'Shea speelde in het seizoen 2000-2001 voor Antwerp en Darren Gibson deed hetzelfde in 2006-2007. O'Shea was daarna zeven jaar lang vaste waarde in het elftal van Manchester United en vertrok daar vorig seizoen om voor Sunderland uit te komen. En ook Darren Gibson speelde zestig wedstrijden voor United na zijn periode in België. Hij scoorde zelfs enkele belangrijke doelpunten in de Champions League. In januari van dit jaar tekende hij voor viereneenhalf jaar bij Everton.
Het fenomeen Jelavic
Bij Kroatië vinden we nog twee oude bekenden terug: Ivan Perisic en Nikica Jelavic. Perisic werd in 2010-2011 bij Club Brugge nog topschutter van onze competitie en won de Profvoetballer van het Jaar. Hij versierde er een transfer naar topclub Borussia Dortmund mee en die maakte hij met een nu al legendarisch kopbaldoelpunt kampioen tegen Borussia Mönchengladbach.
Nikica Jelavic doet bij de niet fervente voetbalfan misschien minder een belletje rinkelen, maar de Kroatische spits was in het seizoen 2007-2008 wel actief bij Zulte Waregem. Hij kon de hoge verwachtingen (duurste transfer in de geschiedenis van de club) nooit inlossen en werd daarna verhuurd aan Rapid Wenen dat hem ook definitief overnam. Tegenwoordig maakt hij furore in de Premier League. Bij Everton werd hij de revelatie van het seizoen door de snelste tien doelpunten ooit te scoren in de clubgeschiedenis.
Als laatste, maar zeker niet minste hebben we Christian Wilhelmsson. Vele Anderlechtfans mijmeren nog terug naar de tijd toen Chippen met onnavolgbare bewegingen de Belgische verdedigers tureluurs maakte. Op zijn iets oudere dag is de rechterwinger niet meer zeker van een basisplaats bij Zweden, maar hij is nog steeds goed voor die spectaculaire bewegingen die de handen op elkaar kregen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief