Racisme, geweld en prostitutie (7)
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Ondertussen zijn we halverwege de laatste week van dit onvergetelijke avontuur. De titel vat samen wat we -ondanks de vele onheilspellende berichten- niet op onze weg zijn tegengekomen.
Tomas Taecke in Donetsk
Vergeef ons dat we eenmalig uw aandacht wilden trekken met een spraakmakende titel. Deze drie begrippen, die doorgaans voor heel wat ophef zorgen, waren volgens het merendeel van de Westerse media het enige wat we op onze route doorheen Oekraïne zouden tegenkomen. Sol Campbell, voormalig Engels international, deed er nog een schepje bovenop: "Ga niet naar Oekraïne, de kans bestaat dat je terugkeert in een lijkkist", liet de donkere verdediger optekenen door de BBC. De spraakmakende reportage waarmee de Britse omroep kwam aandraven bracht heel wat negatieve berichtgeving over dit Oost-Europese land met zich mee. De kritische gedachten die voor het vertrek bij onze redactie opborrelden, werden de afgelopen fantastische weken alleen maar bevestigd.
Dat tippelende hoertjes het straatbeeld van de grootste Oekraïense steden voorheen 'kleur' gaven, mag dan misschien wel zijn. In ieder geval heeft men zijn best gedaan om voor aanvang van dit toernooi de grove borstel door diezelfde straten te halen. Wat betreft geweld, wachten we nog steeds op de eerste vorm van agressie die ons netvlies bereikt. Niet alleen rond de stadions en bij de wedstrijden maar ook in de binnenstad, in het nachtleven of langs verlaten wegen zagen we geen enkele vorm van geweldpleging. En terwijl steden zoals Kharkiv en Kiev uitpuilen van de Pakistaanse, Afrikaanse of andere buitenlandse studenten, werden we ook nergens enige vorm van racisme gewaar. Ondergetekende vraagt zich af of dit in het 'kraaknette' Groot-Brittannië de afgelopen maanden ook het geval was. Beleefde de Britse politie in Glasgow, Birmingham of Manchester een even rustige maand? Vinden de Olympische Spelen straks plaats in het meest vredige paradijs ter wereld?
Vooraleer we straks het beste van die zomerspelen trachten mee te pikken, wacht ons eerst nog de laatste week van het EK. Toegegeven, de tijd kruipt een beetje voorbij wanneer de wedstrijden elkaar in een minder snel tempo beginnen op te volgen. De Oost-Europese gewoontes en gebreken zijn vaak charmerend maar brengen af en toe wel eens de nodige frustratie en ongemakken met zich mee. En tien dagen in Donetsk is misschien wel teveel van het goeie. Een bezoek aan het Olympisch bad van de stad (foto) of een feest in één van de vele discotheken behoort wel tot de mogelijkheden, toch zijn we blij wanneer we straks richting Kiev en finale rijden. Bijna ondernamen we een vliegsprong zonder begeleider voor slechts 40 euro (!!), maar helaas is het luchtruim boven Donetsk omwille van dit voetbalevent deze maand gedeeltelijk dicht verklaard.
Spanje tegen Portugal in de imposante Donbass Arena is natuurlijk niet de minste wedstrijd en dat maakt heel veel goed. Morgenavond nemen we bij die andere halve finale in één van de ontelbare fantastische eethuizen afscheid van onze even schitterende Oekraïense gastheren in Donetsk en gaat het opnieuw richting hoofdstad. Over enkele uren weten we wie daar de winnaar van de partij tussen Duitsland en Italië partij zal geven. Onze glazen bol voorspelt één van de meest bewogen wedstrijden op dit EK. Wordt vervolgd.
Lees het volledige dagboek er nog eens op na. Hier kan u deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5 van en deel 6 van dit dagboek lezen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief