Interview Jeurissen: "Kritiek op arbitrage komt vaak uit dezelfde hoek"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Omdat Dhr. Dierick nog steeds elke vorm van commentaar weigert te geven, sloeg Voetbalkrant.com zijn overste aan de haak. Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen is de kritiek over de Belgische arbitrage ondertussen gewoon en legt ook uit waarom de kop van jut zaterdag geen tekst en uitleg gaf.
De openingswedstrijd van de nieuwe competitie bracht onmiddellijk de nodige opschudding met zich mee. KV Kortrijk - en in mindere mate RSC Anderlecht - voelden zich tekortgedaan door het arbitrale kwartet van dienst. Scheidsrechter Christophe Dierick was de voorbije dagen op zijn zachtst gezegd niet beschikbaar voor enige toelichting. Zijn overste, scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen, was dat woensdagmiddag wel.
Meneer Jeurissen, betreurt u dat de arbitrage bij de allereerste wedstrijd van het nieuwe seizoen opnieuw het gespreksonderwerp is?
"Ondertussen zijn we dat een beetje gewoon. Ergens is het ook logisch dat er kritiek is wanneer een scheidsrechter een niet-correcte beslissing neemt. Als er een speler wordt uitgesloten die dat niet heeft verdiend, mag men wel de wenkbrauwen fronsen. Jammer genoeg was dit het geval bij de eerste topwedstrijd van het nieuwe seizoen. Dat er kritiek geuit wordt, is nu eenmaal zo. We kunnen enkel maar hopen dat dit op een dag afneemt".
Bepaalde trainers gebruiken de media opvallend vaker -of ze nu gelijk hebben of niet- dan andere coaches om hun onvrede te spuien.
"Het is inderdaad zo dat dit meer dan vaak uit dezelfde hoek komt. Maar ik schrik er niet meer van op, zoals ik zei zijn we dit al gewoon. Ik begrijp wel dat een coach ongelukkig is wanneer hem onrecht wordt aangedaan, alleen zijn er verschillende manieren om dat aan te geven en reageren sommige trainers maar al te vaak op dezelfde manier".
Waarom worden spelers/trainers niet naar Engels voorbeeld aangepakt?
"Dat systeem is ook bij ons bestaande voor alle duidelijkheid. De Centrale Scheidsrechterscommissie is bij machte om spelers en trainers te berispen wanneer zij over de schreef gaan. Als zij via de media twijfelen aan de integriteit van de scheidsrechters kan er worden ingegrepen. Maar in dit geval zouden we een slecht voorbeeld stellen, want het is absoluut niet onze bedoeling om een heksenjacht te organiseren".
Volgens de nieuwe richtlijnen zou Dhr. Dierick na de partij Kortrijk-Anderlecht beschikbaar moeten zijn geweest voor enige toelichting, maar dat was hij allesbehalve?
"Vroeger was elke vorm van commentaar verboden, dat is nu veranderd. Op basis van enkele voorwaarden is een scheidsrechter na de partij beschikbaar voor de pers. De eerste voorwaarde is dat de referee in kwestie dat zelf ook wil. Een trainer kan ook zijn spelers niet verplichten om een interview te geven. Bovendien is er afgesproken dat disciplinaire beslissingen niet besproken mogen worden. Dit is enkel en alleen opdat verklaringen geen invloed zouden hebben op een dossier dat nog niet is afgehandeld. Uitlatingen van de scheidsrechter zouden in het voor- of nadeel van een speler kunnen spreken wanneer hij later voor de groene tafel moet verschijnen".
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief