Foto: © SC
Anderlecht heeft de heenwedstrijd gewonnen in de halve finales van de beker. Genk, dat een helft met tien verder moest, werd met het kleinste verschil verslagen. Anderlecht miste naar kwalijke gewoonte weer een penalty. De terugwedstrijd volgt op 2 maart.
Fabian Morren in Anderlecht
We willen het toch nogmaals aankaarten: halve finale van de beker, Anderlecht – RC Genk. Aantrekkelijke affiche dus, maar geen vol stadion. Oké, het was nog maar de heenwedstrijd en ja de wedstrijd was ook live op tv. Het is echter geen alleenstaand geval in deze bekercompetitie.
De afwezigen misten het debuut van Demy De Zeeuw bij de thuisploeg en van Kara Mbodji bij de bezoekers. Anderlecht-coach John van den Brom had geen verrassingen in petto. De Zeeuw vierde dus zijn debuut en Lucas Biglia nam zijn oude vertrouwde plek weer in. En goed nieuws: de Argentijn is goed gebruind én genezen. Op het veld bewees hij ook weer volledig met het hoofd bij paars-wit te zijn.
Been gooit ploeg om
Mario Been maakte wél een aantal verrassende keuzes. Zo gunde hij Kara Mbodji zijn debuut en verschoof Koulibaly naar de rechtsachterpositie. Monrose en De Ceulaer kregen in vergelijking met de match tegen KV Mechelen de voorkeur op Barda en Plet. Kumordzi verving dan weer Gorius. Een heel gewijzigd elftal dus, maar het pakte in de aanvangsfase echt wel goed uit. Genk zette heel hoog druk en speelde zeer gretig.
We citeren van den Brom: “Het verschil tussen Anderlecht en Genk is dat Genk zichzelf vergeet te belonen”. De Limburgers illustreerden dat in het Astridpark perfect. Als het na een kwartier 0-1 is heeft Anderlecht niets te zeggen. Vooral Monrose had beter moeten doen met zijn kans. Na een knappe pass van De Ceulaer miste hij oog in oog met Proto. In de rebound knalde Vossen over. Nauwelijks twee minuten later moest Proto wéér ingrijpen, ditmaal op een vrije trap van Vossen.
Genk mist de efficiëntie, terwijl Anderlecht nu eenmaal niets nodig heeft om te scoren – tenzij vanaf de stip. Bruno bediende Jovanovic en Köteles mocht zich omdraaien. Op dat moment was er bijna een halfuur gespeeld en het was pas de eerste kans voor Anderlecht. Strafschoppen en Anderlecht. We moeten het er toch nog eens over hebben, want weer ging er één de mist in.
Strafschoppen
Koulibaly speelde veel te kort terug op Köteles, waardoor Jovanovic – die er nog eens echt zin in had – kon onderscheppen. Köteles haalde hem neer, nadien volgde een duw van Mbodji. Niet Köteles, maar Mbodji kreeg echter rood. Net op de dag dat voor het eerst zes refs werden ingezet in België kreeg de verkeerde rood. Oh ja, dat leverde dus een penalty op voor Anderlecht. Maar strafschoppen zijn tegenwoordig ook écht een straf voor de landskampioen. Gillet trapte flauw in het midden. Anderlecht kreeg dit seizoen in totaal 14 strafschoppen en miste er liefst 8 van.
Was het debuut van Kara Mbodji – die overigens bij de goal van Jovanovic al in de fout ging – zeer opmerkelijk, dan verliep dat van Demy De Zeeuw geruisloos. De Nederlander heeft nog veel wedstrijdritme nodig en is op dit moment nog geen concurrent voor Kljestan. Van den Brom haalde de Nederlander kort na rust naar de kant. Met elf tegen tien was het duidelijk de bedoeling van van den Brom om de score nog verder uit te diepen en zo de return al overbodig te maken. Een paars-witte pletwals kwam er echter niet. Bovendien had Tshimanga geen zin om zijn medewerking te verlenen. De linksachter is de laatste weken goed op dreef en veegde een kopbal van Gillet van de lijn.
1-0, zo bleef het. Door die uitslag heeft de terugwedstrijd nog wel degelijk zijn waarde. Al is het - vanwege geen uitgoal - wel een zeer linke uitslag voor Genk. En Anderlecht? Paars-wit blijft op koers voor zowel titel als beker. Alleen die verdomde strafschoppen toch...