Analyse Club Brugge-Anderlecht, lang niet altijd spannend

Jens Van der Borght
| 43 reacties
Club Brugge-Anderlecht, lang niet altijd spannend
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Zondagmiddag staat de topper tussen Anderlecht en Club Brugge op het programma in een uitverkocht Jan Breydelstadion. Na 27 speeldagen telt Blauw-zwart liefst 18 punten achterstand op Anderlecht. In het seizoen 2006-2007 keek Brugge echter nog tegen een grotere achterstand aan.

Seizoen 2006-2007

In het seizoen 2006-2007 werd Club Brugge samen met Anderlecht, Genk en Standard uitgeroepen tot titelkandidaat. In de vijf voorgaande jaren was Club Brugge twee keer eerste en twee keer tweede geëindigd in de Belgische competitie. De verwachtingen kon Blauw-Zwart dat seizoen nooit waarmaken. Het strandde dat seizoen op de zesde plaats, maar liefst 26 punten achter kampioen Anderlecht. Uiteindelijk had Club Brugge een 1-0 winst tegen Standard nodig om via de beker alsnog een Europees ticket af te dwingen.

Boško Balaban

Het toenmalige Club Brugge speelde op dat moment met spelers als Stijn Stijnen, Philippe Clement, Brian Priske, Gaëtan Englebert, Elrio Van Heerden en Manasseh Ishiaku. Een andere naam die bij iedereen wel een belletje doet rinkelen is Boško Balaban. In België stond hij bekend als mister 50 procent omdat hij gemiddeld om de twee matchen een goaltje binnenprikte. In het seizoen 2006-2007 scoorde hij over al de competities 25 doelpunten.

Trainerswissels

Club Brugge begon het seizoen met Emilio Ferrera aan het roer. Na enkele mindere resultaten werd Ferrera, samen met assistent-trainer Franky Van der Elst, op 28 januari 2007 ontslagen na een thuisnederlaag tegen SV Roeselare. Na zijn ontslag werd hij opgevolgd door Čedomir Janevski . Blauw-Zwart had op dat moment, na 19 speeldagen, al 5 wedstrijden verloren en was in de UEFA Cup uitgeschakeld. In een poule met Tottenham, Bayer Leverkusen, Besiktas en Dinamo Boekarest kon het geen enkele wedstrijd winnen. Op het einde van het seizoen werd Janevski uiteindelijk ook aan de kant geschoven en vervangen door Jacky Mathijssen.

Op 27 januari 2007, één dag voor het trainersvertrek, bood toenmalig sportief directeur Marc Degryse Degryse zelf zijn ontslag aan bij het bestuur. Mislukte transfers zoals Dufer, Valgaeren en Victor, en het feit dat hij talent van eigen bodem zoals Karel Geraerts, Tom De Sutter en Nicolas Lombaerts liet gaan voor weinig geld, deden zijn reputatie geen goed.

“Kwaliteitsverschil met Anderlecht was groot”

We belden Kevin Roelandts op om zijn mening te vragen over dat teleurstellende seizoen 2006-2007. De nu 30-jarige Roelandts viel in de heenronde geregeld in, maar werd in de terugronde uitgeleend aan Beerschot. Tegenwoordig staat hij op de loonlijst van Oud-Heverlee Leuven.

Hoe leefde die steeds groeiende achterstand in de kleedkamer? “De achterstand op de grootste concurrent zo zien groeien is natuurlijk nooit leuk. Maar volgens mij was op dat moment het niveauverschil tussen ons en Anderlecht gewoon te groot”, aldus Roelandts. In de kern van Anderlecht zaten toen onder andere Nicolás Frutos, Mbark Boussoufa, Mohammed Tchité, Nicolás Pareja en Jonathan Legear. Ook spelers uit de huidige kern zoals Lucas Biglia, Olivier Deschacht en Silvio Proto maakten toen deel uit van het team van Anderlecht.

“Er was dat seizoen logischerwijs veel druk op het veld. Je speelt bij Brugge en iedereen verwacht dat je meedoet voor de titel. Als je dan niet bovenin kan meedoen, stijgt de druk op het veld. 26 punten achter op de grote concurrent kon gewoon niet”, besluit Roelandts.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties