Nog veel werk aan Belgische stadions
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Woensdag raakte bekend dat Zulte Waregem voor eventuele Europese wedstrijden misschien naar het Kuipje in Westerlo moet uitwijken. Een vreemde keuze zo lijkt het wel, maar de Europees goedgekeurde stadions liggen niet voor het grijpen in België.
Door Thomas Eeckhout
Als Zulte Waregem zijn seizoen kan eindigen zoals het nu bezig is zit Europees voetbal er dik in. Toch zal Essevee geen Europese wedstrijden in het vertrouwde Regenboogstadion kunnen spelen. Dat heeft allemaal te maken met de regels die de UEFA opgesteld heeft voor Europees voetbal.
Het grootste probleem voor de Belgische stadions zijn de stoeltjes. Die moeten om Europees te mogen spelen een rugleuning hebben van minstens 30 cm hoog. “Dat hebben vele clubs nog niet”, zegt Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League aan onze redactie.
België loopt achter op stadionvlak
De Belgische stadions lopen achterop op Europees vlak. “Qua infrastructuur is er heel veel werk in België”, zegt Nico De Pauw, de expert infrastructuur die bij de voetbalbond instaat voor de licenties aan Voetbalkrant.com. “Vroeger kon een club een uitzondering aanvragen voor Europees voetbal, maar dat wordt steeds moeilijker en moeilijker. Tot en met vorig seizoen mocht de rugleuning afwezig zijn, maar die uitzondering is sinds dit seizoen afgelopen. Enkel AA Gent kreeg nog een uitzondering omdat ze een nieuw stadion aan het bouwen zijn, dat naar alle waarschijnlijkheid een stadion van categorie 4 zal zijn.
UEFA regels
De UEFA hanteert vier stadioncategorieën. Hieronder volgt een overzicht met de belangrijkste criteria, naast de zitjes met een rugleuning van minimum 30 cm hoog.
Categorie 1 zijn stadions met plaats voor minstens 200 toeschouwers en minstens 50 VIP-zitplaatsen. Hier worden Europese jeugdwedstrijden gespeeld.
Categorie 2 is de laagste categorie waarbij een Europese licentie verkrijgbaar is . Dit type stadion moet minstens 1500 zitjes en 100 VIP-plaatsen hebben. In een stadion van categorie 2 mogen de eerste twee voorrondes van zowel de Europa League als de Champions League gespeeld worden.
Vanaf categorie 3 verandert er een hele hoop. Ten eerste moet het veld verplicht de maximale grootte van 105 op 68 meter hebben. Daarnaast moet het stadion plaats bieden aan minstens 4500 toeschouwers en 250 VIP’s. Hier kunnen de derde voorronde van de Champions League en Europa League gespeeld worden. Ook de play-offs van de Europa League mogen in een categorie 3-stadion afgewerkt worden.
Vanaf een club de groepsfases van de Champions League of Europa League bereikt moet er gespeeld worden in een stadion van categorie 4. De afmetingen van het veld blijven met 105 op 68 meter dezelfde. Er moet plaats zijn voor minstens 8000 toeschouwers en 500 VIP’s.
Wie geïntereesseerd is kan hier het volledige document in verband met de UEFA-stadionregels downloaden (editie 2010).
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief