Interview Jeurissen pleit voor de invoering van challenges
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Voetbalkrant sprak met Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC) over doellijntechnologie, challenges en andere aspecten van arbitrage in het Belgische voetbal.
“Invoering van challenges blijft een utopisch denkbeeld”
Meneer Jeurissen is een voorstander van het idee dat ploegen een challenge kunnen inroepen bij betwistbare fases in een wedstrijd. Het biedt de mogelijkheid om diezelfde fase te herbekijken en op basis van beelden een correct oordeel te vellen.
“Zelfs met een vijfde of een zesde scheidsrechter op het veld kan het wel eens gebeuren dat men sommige situaties verkeerd inschat of gewoon niet ziet. Technische middelen kunnen daarom van pas komen om de prestaties te verbeteren. In de sporten hockey of tennis maakt men al lang gebruik van die mogelijkheid.”
Toch blijft de invoering van dergelijke technische hulpmiddelen een utopisch denkbeeld, omdat het praktisch heel moeilijk te verwezenlijken is.
“De FIFA of de UEFA wil er niks van weten. Het zou inbreuk plegen op de eigenheid van het voetbal. Het hoort er gewoon bij dat scheidsrechters verkeerde interpretaties maken. Het feit dat er menselijke fouten gebeuren, maakt de sport voetbal net zo mooi.”
“Nu krijgen we te maken met praatprogramma’s die na de wedstrijd betwistbare fases opnieuw aanhalen. Er wordt gediscussieerd, iedereen mag zijn mening uiten en de wedstrijd wordt meermaals geanalyseerd. Het zorgt voor sensatie bij de voetbalfans. Als je teveel gebruik gaat maken van technische hulpmiddelen, dan verdwijnt dat aspect helemaal.”
"Doellijntechnologie is niet altijd even betrouwbaar"
Een ander technisch hulpmiddel is doellijntechnologie, maar dat vindt de voorzitter niet noodzakelijk. Hij haalt aan dat er veel meer fouten gemaakt worden tegen buitenspelsituaties of strafschopfases, dan tegen ballen die al dan niet over de doellijn zouden geweest zijn.
“Doellijntechnologie is trouwens ook niet 100 procent foutloos. Uit testen bleek dat de resultaten niet altijd even betrouwbaar zijn", aldus Jeurissen aan Voetbalkrant.
“Als je naar de hele geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal kijkt, dan zal je zien dat er maar vier of vijf keer een betwistbare fase is geweest van een bal die over de doellijn ging. Dat aantal ligt in verhouding veel te laag voor de kostprijs die het met zich meebrengt.”
Tegenwoordig vind je in de play-offs zes scheidsrechters terug per wedstrijd. Wij vroegen ons dan ook af of de kritiek afgenomen is, nu er meer scheidsrechters actief zijn op het veld.
“Je kan de situatie van vroeger niet vergelijken met de situatie van nu. Nu worden wedstrijden veel meer gemediatiseerd. Net omdat er meer scheidsrechters zijn, kan het goed zijn dat er nu minder fouten gemaakt worden, maar de mogelijkheden zijn nu ook veel uitgebreider. Vroeger zagen veel minder mensen het, omdat de media toen niet over zoveel technische mogelijkheden beschikte.”
"Elke scheidsrechter heeft zijn looplijnen"
Aan elke zijlijn van het veld kan je tijdens de play-offs een scheidsrechter terugvinden. Het valt op dat de lijnrechter langs de zijlijn aan dezelfde kant staat als de lijnrechter achter het doel. Zo werd bijvoorbeeld de handsbal van D’Haene of de schwalbe van Lestienne toch niet opgemerkt afgelopen weekend.
“Het probleem is dat elke scheidsrechter zijn (diagonale) looplijnen heeft op het veld. Dat wordt al vroeg eigen gemaakt tijdens de opleiding. Scheidsrechters worden bij wijze van spreke gedrild om zo te lopen. Dankzij die looplijnen kunnen zij spelfases langs de zijkant bekijken en niet langs achteren.”
“Indien de lijnrechter achter het doel niet aan dezelfde kant staat als de lijnrechter langs de zijlijn, dan krijg je het probleem dat hij de zone gaat inpikken van de scheidsrechter die op het veld staat. Op die manier zal de scheidsrechter op het veld sommige fases niet goed kunnen volgen omdat hij de situatie alleen langs achteren te zien krijgt.”
Het is wel opmerkelijk dat scheidsrechters die normaal op het veld lopen, nu achter het doel worden opgesteld.
“Ja, maar dat wordt positief ervaren. Eergisteren was ik op de wedstrijd van KRC Genk tegen Zulte Waregem en we hebben er even over gesproken. De lijnrechters achter het doel voelen zich echt betrokken bij het spel. Het is niet dat zij daar tegen hun zin staan.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief