Jeurissen over videoscheidsrechter: "Waarom niet in alle wedstrijden?"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
In de Eredivisie worden de scheidsrechters vanaf dit seizoen bijgestaan door videobeelden. Het debat rond extra technologie in het topvoetbal woedt nu al enkele jaren. Hoe staat Robert Jeurissen tegenover de Nederlandse evolutie?
Door Cédric De Volder
De Nederlandse voetbalbond kreeg van de FIFA de toestemming om vanaf dit seizoen een proefproject op te starten met een videoscheidsrechter. Het is de bedoeling dat er, in bepaalde Eredivisie- en bekerwedstrijden weliswaar, een extra ref plaatsneemt in de tribune. Deze persoon zal, met een monitor op de schoot, de spelleiding assisteren. HIER kan je alvast meer lezen rond het initiatief.
In België is men echter zo ver nog niet. Toch kan Robert Jeurissen de Nederlandse evolutie enkel toejuichen. “Dit initiatief is een eerste stap richting het gebruik van technologische hulpmiddelen”, vertelt de scheidsrechtersbaas in een gesprek met Voetbalkrant.com. “Ik heb begrepen dat onze Nederlandse collega’s ook de Hawk Eye (doellijntechnologie, nvdr.) gaan testen. In België is er ook al overleg geweest met onder meer de Pro League over dergelijke innovaties, maar er zijn nog enkele werkpunten. Ook het financiële plaatje is niet rond. Wie gaat tenslotte de factuur betalen?”
"In België is er al overleg geweest met de Pro League over dergelijke innovaties maar wie gaat de factuur betalen?"
Het Nederlandse proefproject wordt gespreid over de komende twee seizoenen. Niet alle wedstrijden zullen onder de loep genomen worden. En net dat vindt Jeurissen een slecht idee. “Ik ben van mening dat je alle wedstrijden moet behandelen. Anders begin je er beter niet aan. Stel je eens voor dat we de Hawk Eye-technologie testen tijdens RSC Anderlecht – Standard. Bij een twijfelgeval geven de videobeelden aan dat de bal wel degelijk over de lijn is en het doelpunt wordt goedgekeurd. Positieve commentaren alom. Maar als een week later hetzelfde gebeurt in een wedstrijd tussen Club Brugge en Cercle Brugge, en er net dan geen technologie wordt getest, is het kot te klein.”
“Ik wil natuurlijk geen kritiek geven op mijn Nederlandse collega’s”, gaat Jeurissen verder. “Het is zeker en vast een positief signaal dat ook de FIFA achter extra hulpmiddelen gaat staan. Ook op het wereldkampioenschap van volgend jaar in Brazilië zal dat het geval zijn. Of ik het jammer vind dat die videoscheidsrechter niet mag reageren tijdens de wedstrijd? Ik veronderstel dat er eerst een analyse zal volgen vooraleer die extra ref mag ingrijpen tijdens de partij. Maar het is momenteel allemaal een beetje koffiedik kijken.”
"Technologische evoluties kapen de charme van het voetbal weg? Ik denk dat de financiële belangen te groot zijn om daar rekening mee te houden"
Ondertussen woedt het debat over extra hulpmiddelen in alle hevigheid door. Tegenstanders beweren dat dergelijke evoluties de charme van het voetbal kapen. Waarover moet tenslotte nog worden gepraat aan de cafétoog op maandagavond? “Dat is dan ook de reden die de FIFA en de UEFA aanhalen om alles bij het oude te laten”, besluit de scheidsrechtersbaas. “Maar ik denk dat de financiële belangen in het moderne profvoetbal te groot zijn geworden om daar rekening mee te houden. Het is misschien niet voor vandaag of morgen, maar die technologie wordt een onderdeel van het voetbal.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief