Interview Foeke Booy: "Plezier in het voetbal, en hopelijk ook punten halen"
Foto: © SC
Foeke Booy kreeg vorig seizoen Cercle Brugge niet op de rails en werd er al na zes maanden opnieuw aan de deur gezet. Nu krijgt de Nederlander een nieuwe kans als trainer, namelijk bij het net gepromoveerde Go Ahead Eagles in de Nederlandse Eredivisie.
Na het ontslag van Bob Peeters bij de Vereniging uit Brugge werd Foeke Booy aangesteld als oefenmeester. Het werd niet echt een succesverhaal en de samenwerking was dan ook van korte duur.
Hoe gaat het intussen met Foeke Booy want de afgelopen maanden waren vast niet altijd even leuk?
“Dat valt wel mee… Ik stapte bij Cercle in op een moeilijk moment maar da’s geen excuus. Net toen het vertrouwen wat terugkwam bij de spelers, vertrok onze sterkste spits (Eidur Gudjohnsen)… Tja, dan moesten we herbeginnen en toen werd het erg moeilijk. Het teleurstellendste voor mij was de manier waarop het allemaal is gegaan. Nu, ik heb de knop snel omgedraaid, ben op vakantie gegaan en dan ben je weer helemaal fris en fruitig om aan het seizoen te beginnen! Ik had het idee dat ik wellicht weer in het buitenland zou gaan werken, daar waren ook al enkele pistes. Toen Go Ahead Eagles me dan belde op vakantie en de gesprekken erg goed verliepen, heb ik niet getwijfeld want in Nederland werken, had uiteraard mijn voorkeur.Ik kon direct opstarten en had zo de hele voorbereiding met mijn groep, dan kan je de zaken meer naar je hand zetten, da’s zo belangrijk!”
Go Ahead Eagles was vroeger een middenmotor in de Eredivisie en de laatste jaren zou je ze een sub-topper kunnen genoemd hebben in de Eerste Divisie (vergelijkbaar met onze tweede klasse). Na maar liefst 17 jaar te zijn weggeweest, kon Go Ahead eind vorig seizoen opnieuw promoveren naar de Eredivisie.
“Het is een traditierijke club, heel veel topspelers zijn uit hun opleiding gekomen, uit het befaamde internaat hier. Acht jaar geleden werd die opleiding echter weggesaneerd door financiële problemen en werd men geïntegreerd in een regionale opleiding met FC Twente, Heracles en Almelo wat betekent dat er hier eigenlijk maar één elftal was, nl het eerste… Met daarachter heel wat spelers die amateurs zijn en die proberen aansluiting te maken met Eredivisieniveau. De afgelopen jaren heeft men hier geprobeerd de club weer gezond te maken en een hele structuur opnieuw op te bouwen, wat nu wel zorgt voor een degelijke basis. De promotie vorig jaar was echter wel een hele verrassing. Het beleid hier wilde dit stap voor stap doen, ze hadden zelfs de ambitie nog niet luidop durven uitspreken maar plots was het zover. Go Ahead eindigde pas zesde in de reguliere competitie maar promoveerde via de na-competitie en je kan je voorstellen dat dit heel wat teweegbracht hier. Go Ahead Eagles heeft namelijk een heel trouwe supportersaanhang en een echt Engels-achtig stadionnetje waarin zo’n 8000 mensen kunnen. Iedereen staat er dicht op het veld, er hangt een échte voetbalsfeer, heel prettig!”
Ik hoor ‘leuk’ en ‘gezellig’ maar anderzijds kan dit ook niet de makkelijkste situatie zijn om als trainer in te stappen… Wat is jullie doel eigenlijk dit seizoen?
“Het belangrijkste uitgangspunt is proberen om erin te blijven, we zijn realistisch. We hebben weliswaar de kleinste begroting van de Eredivisie maar dat zegt helemaal niets want als je slim bent, kan je met weinig geld ook heel verrassende dingen doen. Ik heb hiervoor gekozen zonder bang te zijn voor afbreuk van mijn reputatie om heel wat redenen: de medische staff is goed gestructureerd, de omkadering is sterk ingevuld en er staat een jonge maar erg ambitieuze selectie in mijn kleedkamer. Kijk, die jongens gaan nu het proces in om op dat hoogste niveau mee te draaien en dat wil ik begeleiden, daarbij wil ik hen graag helpen. Presteren is een noodzaak in topvoetbal, dat weet ik wel na al die jaren, maar ik vind bijdragen tot de ontwikkeling van voetballers nog veel belangrijker.”
Nu, dat presteren lijkt voorlopig wel aardig te lukken, 4 op 6 is een heel mooie start voor een nieuwkomer op het hoogste niveau, zeker tegen tegenstanders als ADO Den Haag en Utrecht.
“Onze voorbereiding was erg goed en we willen wel graag onze eigen stempel drukken, dat betekent vanuit balbezit denken en spelen. Daarin ligt onze kracht, dat bleek in de oefenmatchen tegen Duitse en Turkse teams. Alleen, als je dan in de competitie plots in overvolle stadions staat, met heel veel aandacht, valt het af te wachten hoe onder die omstandigheden gepresteerd wordt. Nou, op Utrecht hadden wij het daar duidelijk moeilijk mee, beetje plankenkoorts. De tweede helft ging het dan veel beter, konden we laten zien wat we al een hele voorbereiding lieten zien en dat was voor mij de grootste winst. Als we dat kunnen blijven doortrekken, komen die punten er wel en dat was dit weekend zo. Het was spannend maar ik kan niet anders dan heel tevreden zijn met de punten die we nu al hebben!”
"Ik heb lessen geleerd"
Heb je uit de moeilijke situatie bij Cercle vorig jaar ook lessen voor jezelf getrokken die je nu helpen om bij Go Ahead Eagles op te bouwen?
“Wat het werken met spelers betreft, houd ik vast aan m’n eigen visie, maar wat de omkadering betreft, heb ik wel wat geleerd. In Nederland werkt men heel transparant, maar ik heb beseft dat je in sommige omstandigheden misschien dingen niet altijd helemaal open kan zeggen zoals ik gedaan heb.”
Die ‘openheid’ is een verschil tussen het Belgische en het Nederlandse voetbal maar daarnaast wordt vaak gesproken over een heel ander soort voetbal. Wat is jouw mening daarover?
“Dat is inderdaad zo. De top in België is onderling wel wat breder dan in Nederland, er doen meer teams mee voor de titel, dat is zeker zo. Maar ik vind nog steeds dat bij jullie te vaak wordt gedacht vanuit het voorkomen, eerder dan vanuit het creëren. Uitzonderingen daar gelaten hoor, want die zijn er zeker. Dat is een beetje zonde want dat is waarvoor voetbal moet staan: balbezit, spelen, creëren en goals scoren. Zo amuseer je een publiek op de tribunes en dat is in mijn visie en beleving de essentie van voetbal. Dat gebeurt in het Belgische voetbal nog te weinig vind ik en dat ligt in mijn ogen vaak aan het beleid door mensen die te weinig kennen van voetbal en waarbij trainers puur worden afgerekend op punten. Dan heb ik het echt niet enkel over mezelf hoor, ik ben niet de enige trainer die in België moest gaan. Soms moet je ook durven kijken naar processen en daarop verder bouwen.”
Dat is wat jij nu probeert te doen bij Go Ahead Eagles?
“Ja… Kijk, ik probeer elke dag m’n plezier en geluk deels uit het voetbal te halen. Dat vind ik in het werken met m’n spelers, in een groep motiveren en inspireren, zowel in moeilijke als in leuke tijden. Als ik binnen enkele maanden opnieuw een interview geef aan jullie, dan denk ik dat ik nog steeds wel zo gelukkig zal zijn als nu. Alleen hoop ik dat we daarnaast met het spel dat we brengen ook al de nodige punten verzameld zullen hebben (lacht).”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief