Homoseksualiteit in het voetbal, anno 2013 nog steeds een taboe
Foto: © SC
Homoseksualiteit is anno 2013 nog steeds een taboe in het voetbal. Spelers en scheidsrechters kunnen maar moeilijk uit de kast komen in de machowereld. Voetbalkrant.com had een gesprek met een anonieme scheidsrechter die homo is en actief is in de lagere reeksen in België.
Door Timothy Collard
In de voorbije weken deden verschillende mensen uit de voetbalwereld hun zegje over homoseksualiteit in het voetbal. René van der Gijp, Mateja Kezman en Johan Boskamp passeerden allemaal de revue. Die laatste sprak nadien van een misverstand, maar toch had de Nederlander zijn woorden wat beter mogen wikken en wegen alvorens te reageren.
Rolmodellen gezocht
“Het is ontzettend jammer dat grote namen zulke uitspraken doen. Als er dan kritiek komt vanuit de gemeenschap, dan zie je dat ze snel hun staart intrekken. Ik heb de indruk dat de maatschappij er klaar voor is, maar blijkbaar zijn er nog altijd heel wat mensen die aan de conservatieve kant zijn”, aldus scheidsrechter X, zoals we de man zullen noemen voor de gelegenheid.
Wat moet er dan gebeuren zodat homoseksualiteit eindelijk een plaats krijgt binnen de voetbalwereld? “We hebben rolmodellen nodig, iemand die de eerste stap durft zetten. In België begint het stilaan in de lagere reeksen, maar het is de vraag wie in de hoogste klasse uit de kast durft te komen. De supporters gaan die speler, ref,… misschien op de korrel nemen in het stadion en dat boezemt een zekere angst in. Maar volgens mij is het slechts een kwestie van tijd vooraleer iemand zich durft te uiten op het hoogste niveau.”
Robbie Rogers is de eerste profvoetballer ter wereld die er voor uitkwam dat hij homo is. De Amerikaan speelde voor Leeds United, maar kapte met het voetbal nadat hij zijn seksuele geaardheid bekendmaakte. De middenvelder kreeg echter heel wat steun uit alle hoeken en LA Galaxy maakte een prachtig statement door hem een nieuwe kans te geven. Met Rogers slaagde Galaxy er in een hele sterke persoonlijkheid in de voetbalwereld te houden.
“Dat Rogers uit de kast kwam, was inderdaad een hele goeie zaak. Ik hoop echt dat dat een teken is voor spelers uit Europa om dat voorbeeld te volgen. Ik zie niet meteen iemand van een Europese topclub zich outen, maar bij subtoppers of dergelijke acht ik het zeker mogelijk.”
Scheidsrechter X is zelf actief in de lagere reeksen van het Belgisch voetbal. Ondanks dat hij al even uitkwam voor zijn seksuele geaardheid, is het niet vanzelfsprekend om daarover te praten met alle clubs. “Naar ploegen toe kom ik er ook niet voor uit. Het is zo al moeilijk genoeg als arbiter, je wordt sowieso al op de korrel genomen, hé.”
Zet de KBVB iets op poten?
Het is ook niet zo dat het geval van Scheidsrechter X een alleenstaand verhaal is. “Neen, zeker niet. Ik ken verschillende collega-scheidsrechters die ook homo zijn. Je moet ten eerste een sterke persoonlijkheid hebben om je te durven outen in de voetbalwereld en ten tweede vind ik ook dat de Belgische voetbalbond zijn schouders er moet onderzetten. De Nederlandse voetbalbond deed dat bijvoorbeeld al goed door een reclamespotje te maken.”
Voetbalkrant.com belde met Stefan Van Loock, perswoordvoerder van de KBVB, voor een korte reactie daarop. “Momenteel zijn we niet van plan om iets te doen rond homoseksualiteit in het voetbal. Dat neemt echter niet weg dat wij de integratie van de mensen toejuichen. Iedereen die wil sporten, moet in staat zijn om dat te kunnen en zich te ontplooien op dat gebied.”
Wanneer gaat de voetbalwereld eindelijk klaar zijn om homo’s te accepteren? “Carl Hoefkens gaf volgens mij al een goeie aanzet. Hij poseerde halfnaakt op een homoblad en dat werd positief onthaald. Diegene die zich in België out, zal sowieso op veel respect kunnen rekenen. Daarbij komt nog eens dat de club van die speler ook een goeie zaak zal doen. De homogemeenschap en ook alle andere mensen zullen daar heel veel respect voor opbrengen.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief