Voetbal is oorlog, over hoe de spionkop aan zijn naam komt
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Gisteren speelden Afghanistan en Pakistan een historisch duel tegen elkaar omwille van de gevoeligheden in beide landen. Maar ook in het verleden was voetbal al eens oorlog, of verzoenende factor. Een historisch overzichtje:
Door Aernout Van Lindt
Spionkop
Ons verhaal moeten we beginnen in 1900. Toen was het meer dan een klein beetje oorlog in Zuid-Afrika en vooral de Slag van Spionkop is deel van de vaderlandse geschiedenis in het land. Spionkop was een strategische heuvel in het gebied waarom gevochten werd en de heuvel was dan ook immens belangrijk.
Later zouden teams een gelijknamige heuvel rond hun stadions hiernaar vernoemen, waardoor ook in het huidige voetbal de term spionkop nog steeds zijn waarde heeft.
Iran - Irak
Iran en Irak zijn twee buurlanden, die niet zoveel als pakweg België en Nederland tegen elkaar een oefeninterland hebben gespeeld. Sowieso lagen de prestaties van pakweg Irak in verband met het al dan niet in oorlog verkeren.
Tot de Golfoorlog van begin jaren '90 was Irak een - naar Aziatische normen - topteam, daarna ging het bergaf omdat de familie Hoessein, complete nitwits in de materie, zich met het voetbal gingen bezighouden.
Ook nu nog zijn de wedstrijden tussen beide landen heel gevoelig. Denken we aan de wedstrijden tussen Duitsland en Engeland (of Duitsland en Frankrijk), ook allen te relateren aan een of andere oorlog in het verleden.
De voetbaloorlog
En - velen zullen het misschien niet weten - er is ooit zelfs een echte voetbaloorlog geweest, tussen El Salvador en Honduras eind jaren '60. Terwijl beide landen in conflict lagen, moesten ze ook kwalificatiewedstrijden afwerken voor het WK van 1970 in Mexico.
El Salvador won uiteindelijk, het hek was van de dam en het was vier dagen echt oorlog. Het duurde meer dan tien jaar voor beide teams terug tegen elkaar wilden voetballen.
Afghanistan - Pakistan
In dat kader is er dus gisteren een mijlpaal gezet door de wedstrijd tussen Afhganistan en Pakistan. Lees het verslag van die match HIER nog eens. Is de volgende stap een jaarlijks oefenduel tussen Noord- en Zuid-Korea?
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief