"Diploma is niet voor meteen"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Het academiejaar is opnieuw uit de startblokken geschoten. Ook enkele profvoetballers dienen dus opnieuw met de neus in de boeken te vliegen. Maar hoe combineer je topvoetbal met hogere studies? Voetbalkrant.com trok alvast op onderzoek uit.
Door Cédric De Volder en Sander De Graeve
Iedereen is het erover eens: profvoetballers leiden een droomleven. De heren maakten van hun hobby en passie hun beroep en beschikken bovendien over een pak vrije uren. Maar niet elke balkunstenaar spendeert zijn vrije uren met een videospelletje of een partijtje golf. Er zijn immers ook jongens die ‘na de uren’ met hun neus in de boeken zitten.
Youri Tielemans, Colin Coosemans, Thomas Foket,… Allen namen van voetballers uit de Jupiler Pro League die nog steeds op de schoolbanken zitten. Maar ook Hannes Van Der Bruggen en Sven Kums dromen ervan om later een academische carrière op te bouwen. Voetbalkrant.com strikte beide heren dan ook voor een babbel.
Sven Kums volgt momenteel een opleiding Kinesitherapie. De middenvelder van Zulte Waregem koos gericht voor een opleiding die ook binnen de voetbalwereld weerklank krijgt. “Ik zie mezelf later wel aan de slag gaan als kinesist”, aldus een enthousiaste Kums. “Vorig jaar volgde ik Psychologie in Nederland, maar ik vond mijn gading niet in het pakket.”
“Ik had gisteren mijn eerste les”, besluit de ex-speler van onder meer KV Kortrijk en sc Heerenveen. “Ik volg dit semester niet alle vakken. Enkel Anatomie en EHBO staan op mijn lessenrooster. Of ik al raad heb gevraagd aan de kinesisten van de club? Nee, maar die contacten kunnen in de toekomst van pas komen.” (lacht)
Ook Hannes Van Der Bruggen mag zichzelf ‘een student’ noemen. De Buffalo combineert de opleidingen Journalistiek en Optiek. “Ik volg al sinds vorig jaar een journalistieke opleiding aan de Gentse Arteveldehogeschool. Waarom ik er dan Optiek nog eens bij neem? Mijn vader heeft een optiekzaak en ik vind het leuk om af en toe een handje te kunnen helpen. Ik zal echter niet meteen mijn diploma kunnen vieren. Ik vrees dat mijn studie ook dit jaar een mager beestje zal worden.”
“Ik moet toegeven dat ik deze week geen enkele les heb gevolgd. Hoe de combinatie me bevalt? Het is alvast heel lastig. De examenperiode valt telkens in het tussenseizoen. Op die manier kan ik eigenlijk nooit vakantie nemen. Op school word ik amper herkend. Enkel mijn klasgenoten weten natuurlijk wie ik ben.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief