Kunstgras legt STVV geen windeieren
Foto: © SC
Het gaat de Kanaries vooral op het eigen kunstgrasveld voor de wind in tweede klasse. Uit zeven thuiswedstrijden puurde STVV 19 punten. In welke mate is dat kunstgras een voordeel voor Sint-Truiden? Voetbalkrant.com zocht naar antwoorden bij Peter Delorge.
Door Koen Donvil
Delorge, assistent-coach bij STVV, is de geknipte man om de knappe resultaten die zijn team haalt op de artificiële grasmat nader te verklaren. "Het kunstgras is zeker geen nadeel voor de ploeg die wij nu hebben. Zo hebben we met Dequevy, Dufer, Dufour en Aoulad spelers die aardig uit de verf komen op ons kunstgras. Bovendien is het een niet te onderschatten factor voor de tegenstander die bij ons op bezoek komt. Zij hebben het vaak moeilijk met de aanpassing, zeker ploegen die het eerder moeten hebben van hun fysieke kwaliteiten."
Delorge was zijn ganse carrière actief bij STVV en stopte vorig seizoen als voetballer. Hij speelde zelf dus ook op het kunstgras van Stayen dat aangelegd werd in de zomer van 2011. "Ik herinner mij dat het toch een serieuze aanpassing was. Het spelletje gaat plots veel sneller. Een ploeg als de onze moest het vaak hebben van inzet en mentaliteit. Dat was toen absoluut geen voordeel. Wat ook bleek, want we zakten dat seizoen uit eerste klasse."
"Transfers in functie van ons veld"
Het valt op dat er dit seizoen jongens werden binnengehaald met heel wat technische bagage. "De clubleiding heeft uiteraard rekening gehouden met ons veld. Daar willen we voordeel uit halen. Het heeft geen zin om thuis elf fysiek sterke jongens op te stellen. We hebben spelers nodig die met het balletje overweg kunnen. Dat is ook af te leiden uit onze transferpolitiek."
Op verplaatsing oogt de balans voor Geel-Blauw minder postief met 13 op 24. "Het vraagt natuurlijk aanpassing om elke week de switch te maken van kunstgras naar gras, dat is dan weer een klein nadeel. We proberen dat op te lossen door de trainingen: de week voor een thuiswedstrijd oefenen we op kunstgras, wanneer we op verplaatsing spelen, stomen we ons klaar op natuurlijk gras."
"Trainingen worden aangepast"
Toen Sint-Truiden besloot een kunstgrasveld aan te leggen, ontstond er heel wat commotie omdat het de kans op blessures aanzienlijk zou verhogen. "Ikzelf voelde wel het verschil, maar ik was toen ook al 33 (lacht). Je voelt dat je pezen en spieren trager recupereren, dat is ook bewezen. Onze medische staf en wij houden echter rekening met dat gegeven en passen de trainingen aan zodat onze spelers in het weekend weer 100% fit zijn", aldus Delorge.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief