De momenten van Cédric De Volder: stadionspeakers, Japanners en PSG
Foto: © SC
Ook in 2013 was Koning Voetbal opnieuw alomtegenwoordig. Om die reden kiezen de redacteurs van Voetbalkrant.com hun drie momenten van het afgelopen jaar. Vandaag is het de beurt aan Cédric De Volder.
2013 was mijn debuutjaar als voetbaljournalist. Ik voelde me dan ook als een kind in een snoepwinkel bij het ontvangen van mijn perskaart. Om die reden heb ik drie momenten gekozen die niet onmiddellijk verband houden met het voetbalspelletje op zich, maar wel rond het veld een invloed hadden op de prestaties.
Moment 1: De stadionomroepers van Zulte Waregem en KV Kortrijk
De heren die aan de Gaverbeek en in het Guldensporenstadion achter de knoppen zitten verdienen hier dan ook een vermelding. De toeschouwers informeren is één zaak, maar in Waregem en Kortrijk wordt daar werkelijk een kunst van gemaakt.
Vooral de Essevee-afgevaardigde heeft een carrière bij pakweg Vier of VTM gemist. De man maakt van zijn – wellicht verplichte – reclameboodschappen een huzarenstukje. Fans van de vice-kampioen behoeven wellicht geen uitleg omtrent ‘Moeder Jeanne’?
Rond het Guldensporenstadion is het dan weer de gewoonte om fout te parkeren. De stadionspeaker is dan ook de man die de persoon in kwestie op de fout moet wijzen. “Is het mogelijk om het desbetreffende voertuig dringend te verplaatsen?”, om er smalend aan toe te voegen dat de fan mag wachten tot de pauze.
Moment 2: De Japanse kolonie op de Heizel
De term ‘een buslading Japanners’ kon tijdens de vriendschappelijke interland tussen België en Japan wel heel letterlijk genomen worden. Zo’n anderhalf uur voor de wedstrijd kwamen de heren en dames letterlijk de perszaal van de Heizel binnengestormd. Het Belgische journaille kon het buffet (letterlijk) vergeten.
In de mixed zone na de wedstrijd was het meteen prijs. De Belgische persjongens willen ook wel een babbeltje slaan met de Rode Duivels? Nee, dat ging mooi niet door.
Ook het afscheid met de Japanse collega’s was meer dan hartelijk. Na de wedstrijd troepte de volledige meegereisde schrijvende pers, toch snel zo’n 50 man sterk, samen in het centrum van de perszaal. Vervolgens keelde iemand uit volle borst de quotes in het rond? En de rest? Schrijven, schrijven, schrijven.
Moment 3: De paars-witte dreiging in Parijs
Tot slot zal ik het Europese tripje van RSC Anderlecht naar Parijs niet snel vergeten. Er reisden – na een boycot rond het aantal te verdelen tickets – amper Belgische fans naar de Franse hoofdstad. Toch straalde de omgeving rond het Parc Des Princes één en al vijandigheid uit.
Zelfs de gewone Parisien kon het vergeten – om tijdens het ‘paars-witte gevangentransport' – een wandelingetje te maken door zijn stad. Ook de sportieve prestatie van PSG kon het leed die avond niet verzachten…
Opgelet! Het laden van deze video kan enkele seconden duren.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief