Is een trainer ontslaan altijd de goede oplossing?

Is een trainer ontslaan altijd de goede oplossing?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Indien de resultaten van een ploeg slecht zijn, wordt er vaak met de vinger naar slechts één man gewezen: de coach. Onze redactie rekende uit welke opvolger het nu beter of slechter deed na het ontslag van een coach. Conclusie: de resultaten zijn verdeeld, maar één iemand steekt er bovenuit.

Garrido-Preud’homme

Garrido nam een heel goede start met Club Brugge. Het voetbal was misschien niet altijd even denderend maar de resultaten waren er wel, ook al had Club niet het moeilijkste programma bij de seizoenstart. Garrido pakte 17/21 met Club, omgerekend 81% van de punten. Preud’homme pakt momenteel 63% van de punten. Voor de recente 12/12 die hij met Club Brugge liet optekenen, ging het dus niet zo goed qua cijfers. Als Preud’homme na de Play-offs op nummer één staat in het klassement met Club, zal niemand natuurlijk nog klagen over deze cijfers.

Scifo-Janevski

Scifo werd na acht wedstrijden ontslagen bij Bergen. In deze acht wedstrijden, speelde hij twee keer gelijk. Met een 2/24 komt hij dus slechts uit op 8%. Zijn opvolger Janevski deed het dan al iets beter. Hij pakte in negentien wedstrijden veertien punten met Bergen, dat komt neer op net geen 25%. Deze trainerswissel kan je dus ‘geslaagd’ noemen, ook al staat Bergen nog steeds troosteloos op de laatste plek in de stand.

Fernandez-Rednic

Mircea Rednic zette bij Gent dan wel een goede organisatie neer en liet ze vaak beter voetballen dan onder Fernandez, maar in cijfers doet hij het net iets slechter dan zijn voorganger. Met dertien punten uit negen wedstrijden pakte Fernandez 48% van de punten. Rednic doet het met 25 punten uit achttien wedstrijden net iets slechter, want zijn gemiddelde komt op 46% te liggen. Moeilijk te zeggen dus of je deze trainerswissel geslaagd kan noemen.

De Boeck-Peeters

Bij Waasland-Beveren kan men spreken over de meest geslaagde trainerswissel in eerste klasse. Met 48% van de punten doet Bob Peeters het maar liefst 26% beter dan Glenn De Boeck, die op 22% uitkomt. De ex-Anderlecht speler werd eind oktober ontslagen nadat Waasland-Beveren slechts acht punten uit twaalf wedstrijden had gepuurd. Bob Peeters zette een ploeg neer die meer en meer durft voetballen, wat duidelijk ook aan de resultaten te merken is. Een zeer geslaagde keuze dus van het bestuur van Waasland-Beveren.

Van Veldhoven-Vercauteren

Frank Vercauteren doet het ook opmerkelijk beter dan Harm Van Veldhoven. Met acht punten uit zes wedstrijden komt Vercauteren uit op 44%. Van Veldhoven kwam slechts uit op 32% na 20 punten uit 21 wedstrijden. Ook hij doet het dus opmerkelijk beter, maar dat moet men soms nuanceren want de ex-Rode Duivel heeft Mechelen dus nog maar zes wedstrijden onder zijn hoede gehad. Met wedstrijden thuis tegen Lokeren en op verplaatsing naar Standard in het vooruitzicht, zou zijn gemiddelde wel eens wat meer kunnen zakken. Tot nu krijgt Vercauteren het voordeel van de twijfel en is deze trainerswissel geslaagd te noemen.

Van Geneugden-Vermeulen

Herman Vermeulen werd in december als assistent voor Van Geneugden bij Oud-Heverlee Leuven gehaald. Na Van Geneugden zijn ontslag op 21 januari mocht Vermeulen de wedstrijd tegen Zulte-Waregem als T1 aanvatten, omdat er nog geen vervanger op het oog was. Vermeulen won de wedstrijd met 1-0 en mocht aanblijven. Met een 4/15, wat neerkomt op 27%, doet hij het net iets slechter dan Van Geneugden. De man die OHL naar eerste bracht pakte negentien punten uit 22 wedstrijden, wat een gemiddelde van 29% oplevert. De prestatie van Vermeulen moet men dus net als bij Vercauteren nuanceren. Het belangrijkste voor de club is nu de redding, of hij daar nu beter of slechter mee presteert dan Van Geneugden is dus niet belangrijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties