Hoe presteerden de vorige Anderlecht-trainers?

bart ver elst
| 7 reacties
Hoe presteerden de vorige Anderlecht-trainers?
Foto: © SC
Word fan van Anderlecht! 4218

Het is niet altijd een pretje om coach van Anderlecht te zijn, dat is algemeen geweten. Elk jaar kampt een trainer in Brussel met de constante druk om kampioen te spelen. Onze redactie ging na hoe de vorige trainers van Anderlecht presteerden voor ze de club verlieten.

1999-2002 Anthuenis

Na ontzettend goede resultaten bij Racing Genk kwam Aimé Anthuenis in 1999 naar Anderlecht. De ploeg uit de hoofdstad kon al sinds 1995 geen titel meer veroveren en Anthuenis moest ervoor zorgen dat de 25e titel van Anderlecht een feit werd. Het eerste seizoen was het meteen prijs: Anderlecht werd kampioen, met onder meer spelers als Stoica, Koller en Radzinski. Het jaar erna stuntte RSCA in de Champions League door groepswinnaar te worden in een poule met Manchester United, PSV en Dynamo Kiev. Een ronde later werd het derde in een groep met Leeds, Lazio en Real Madrid. Datzelfde jaar werd Anderlecht opnieuw kampioen onder Anthuenis en werd hij voor de derde keer op rij tot Trainer van het Jaar verkozen. Het seizoen daarna vielen de resultaten tegen en werd Anderlecht pas derde na Genk en Club Brugge. Dat was genoeg voor het bestuur om na het seizoen afscheid te nemen van Anthuenis.

2002-2005 (februari) Broos

In 2002 begon Hugo Broos aan het seizoen bij Anderlecht. Hij stond voor de moeilijke opdracht om Aimé Anthuenis op te volgen, die na zijn ontslag bondscoach van de nationale ploeg werd. Het eerste seizoen lukte het niet om kampioen te worden met Anderlecht. Het seizoen daarop lukte dat wel, bovendien liet Broos Vincent Kompany als 17-jarige debuteren. Broos mocht het seizoen daarna dus deelnemen aan de Champions League met Anderlecht. Het kampioenenbal draaide uit op een fiasco: er werd geen enkel punt gesprokkeld in de groepsfase, en Anderlecht werd dus troosteloos laatste. Genoeg voor het bestuur om de samenwerking met Hugo Broos stop te zetten, een maand na de winterstop.

2005-2008 Vercauteren

Franky Vercauteren kwam net na de winterstop van het seizoen 2004-2005 aan het roer bij Anderlecht. Hij was eerder de assistent van Hugo Broos, maar mocht het nu eens als hoofdcoach proberen om de recordkampioen aan een nieuwe titel te helpen. Anderlecht werd dat seizoen vicekampioen met Vercauteren. De twee seizoen daarna lukte het wel voor Frank Vercauteren om de club waar hij zoveel successen als speler mee had, kampioen te maken. Het seizoen 2007-2008 startte ook goed voor de ex-Rode Duivel. Anderlecht won de supercup en kon nog zowel titel als beker winnen. Toch besloot het Anderlecht-bestuur om Vercauteren te ontslagen. Vercauteren vertrok in mineur bij zijn ex-club en had daarna nog heel wat kritiek op het Anderlecht-bestuur.

2008-2012 Jacobs

Ariël Jacobs kwam in juni 2007 samen met Filip De Wilde als hulptrainer naar Anderlecht om de technische staf rond coach Vercauteren te versterken. Dat seizoen werd Vercauteren dus nog ontslagen, en mocht Jacobs hem opvolgen. Jacobs zorgde er in dat seizoen voor dat Anderlecht voor de eerste keer in veertien jaar de beker nog eens kon winnen, maar hij werd geen kampioen. Ook het jaar daarna lukte het niet voor Anderlecht om kampioen te spelen. Na een gedeelde eerste plaats kwamen er testmatchen: Standard werd voor het tweede jaar op rij kampioen. In het seizoen 2009-2010 lukte het dan toch, Anderlecht werd kampioen en bereikte de 1/8e finale van de Europa League. In 2012 besliste Jacobs om zijn aflopende contract niet te verlengen. Hij werd met Anderlecht voor de tweede keer kampioen en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. John van den Brom werd zijn opvolger.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties