Ceulemans duidelijk over de straffen in het Belgische voetbal: "Je zou een dommerik zijn als je niet in beroep gaat"
Foto: © SC
Standard-speler Mehdi Carcela kreeg eerst drie speeldagen schorsing voorgesteld na zijn fout op Anthony Vanden Borre. Hij verdedigde zichzelf voor de Geschillencommissie en nu zijn het er nog twee. Toch gaat Standard in beroep. Dat is logisch volgens Jan Ceulemans.
“Natuurlijk kan ik begrijpen dat de clubs allemaal in beroep gaan”, vertelde Jan Ceulemans aan Voetbalkrant.com. “Dat is logisch, zeker als je weet dat je negen kans op tien een strafvermindering krijgt. Je moet al een dommerik zijn om niet in beroep te gaan.”
“Waar is de logica? Iemand die een tweede keer zo’n fout maakt, zou een zwaardere straf moeten krijgen. Maar toch krijgt hij een vermindering”
Toch vindt de Caje het jammer dat de straf altijd verminderd wordt. “Als ze eerst beslist hebben om hem een, twee of drie weken te geven, dan moeten ze zich bij die beslissing houden. Maar waar is de logica? Iemand die bijvoorbeeld een tweede keer zo’n zware overtreding maakt, zou in principe een zwaardere straf moeten krijgen. Maar toch krijgen ze een vermindering.”
Ceulemans vindt dat straffen op dezelfde manier moeten bekeken worden. “ Volgens mij mag er geen onderscheid worden gemaakt tussen een fout in play-off 1 of één in play-off 3. Een tackle langs achter is een tackle langs achter en dat moet zwaar bestraft worden. Toch denk ik dat er soms wel rekening mee gehouden wordt, zonder namen te noemen. In het algemeen is het zo dat topclubs een beetje bevoordeeld zijn.”
“Een tackle langs achter is een tackle langs achter en dat moet bestraft worden. Play-off 1 of play-off 3 mag daarin geen rol spelen. Soms speelt dat toch een rol”
Er is dan ook heel wat kritiek op de Geschillencommissie. Daar zouden ze met twee maten en gewichten werken. “Die kritiek kan ik wel begrijpen, omdat er ook veel mensen van bepaalde clubs in de bond zitten. Aan de andere kant zitten ze daar om een beslissing te nemen en dan moeten ze daar gewoon achter blijven staan”, aldus de voormalig Gouden Schoen.
“Een tabel met vaste strafbepalingen? Daarin kan je volgens mij nooit 100% zeker een vast stramien krijgen”
Is er dan nood aan een reglement of een tabel met vaste strafbepalingen? “In zekere zin wel, maar volgens mij kan je daar altijd over blijven discussiëren. Hoe zwaar is een overtreding? Hoeveel speeldagen schorsing geef je? In zo’n tabel of reglement kan je nooit 100% zeker een vast stramien krijgen. Dat is mijn mening natuurlijk.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief