Kerkhof Tweede Klasse: "Het is gewoon niet haalbaar"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Tweede klasse: het begint meer en meer op een kerkhof te lijken. Slechts twaalf derdeklasser vroegen een licentie aan om volgend seizoen in tweede klasse te kunnen spelen. In derde klasse A staat RC Mechelen op kop. Oudenaarde volgt op vier punten. De leider wil over en Oudenaarde niet.
Door Nicola Cantoro en Jordy Ferket
Oudenaarde staat momenteel tweede in derde klasse A. Het verschil met leider Racing Mechelen bedraagt slechts vier puntjes. Ondanks hun hoge klassering willen ze toch niet promoveren. Racing Mechelen wel. Daar spelen de eisen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zeker een rol in.
“De KBVB moet meer vrijheid geven aan de clubs die naar tweede kunnen promoveren”, vertelt Oudenaarde-manager Luc Vander Schelden aan Voetbalkrant.com. “Elke ploeg is momenteel verplicht om 17 deeltijds betaalde sportbeoefenaars in dienst te hebben. Daar moeten de tweedeklassers natuurlijk sociale lasten voor betalen en de verzekeringen moeten in orde gebracht worden. Dat is gewoon niet haalbaar.”
“Je kan dat van de spelers ook niet verwachten. Ofwel werken ze, ofwel gaan ze nog studeren. Ook daarom is 17 deeltijds betaalde sportbeoefenaars in tweede klasse niet realistisch”, aldus Vander Schelden.
RC Mechelen: “Vandaag betalen wij nog altijd de prijs van het verleden”
Bij Racing Mechelen, die wel een licentieaanvraag indiende, hopen ze de licentiecommissie kunnen overtuigen van de positieve situatie op dit moment. “Vandaag betalen wij nog altijd de prijs van het verleden. RC Mechelen heeft toen boven zijn stand geleefd. Vandaar dat men vragen stelt rond het financieel beheer in het verleden en dat we moeten aantonen dat het huidige bestuur anders met de financiën omspringt en daar ook professioneler in geworden is”, zegt vicevoorzitter Bart Vanhalle.
Vooral de infrastructuur zou bij vele clubs een struikelblok kunnen zijn, maar niet bij RC Mechelen. “Het stadion is geschikt voor tweede nationale qua capaciteit en uitrustingsniveau. Op vlak van veiligheid en dergelijke zullen er wel nog aanpassingen moeten gebeuren om daar in overeenstemming te zijn met de steeds strenger wordende veiligheidsnormen.”
Oudenaarde: “Hotel van de Rode Duivels in Brazilië is belangrijker dan de tweede en derde klasse”
Bij RC Mechelen horen we dan ook een heel ander geluid dan bij andere derdeklassers. “Ook betreffende het tickettingsysteem zullen wij voldoen, net zoals andere structurele aanpassingen. Wij zijn enerzijds gaan kijken naar bestaande systemen die in de clubs gebruikt worden die volgend jaar niet meer in tweede nationale zullen uitkomen en die sommige onderdelen van hun infrastructuur van de hand willen doen. Wij zouden die systemen kunnen overnemen”, zegt Vanhalle.
Volgens Oudenaarde-manager Vander Schelden is het wel logisch dat al er eisen zijn voor eersteklassers, maar toch niet voor tweedeklassers. “Zulte Waregem heeft enkele jaren geleden nog met amateurs in hoogste afdeling gespeeld. Waarom mag dat nu niet meer? Dat ze al die eisen stellen voor eersteklassers, dat versta ik. Maar op ons niveau begrijp ik dat niet.”
RC Mechelen: “We kunnen met vertrouwen uitkijken naar een goed seizoen in tweede nationale”
De manager van Oudenaarde is hard voor de KBVB. “De voetbalbond is enkel geïnteresseerd in eerste nationale en in Brazilië. Het hotel waarin de Rode Duivels slapen, is belangrijker dan tweede en derde klasse. Als je bij de KBVB moet zijn voor informatie, word je als clubbestuurder zeven keer doorgestuurd. Niemand weet hoe alles precies functioneert.”
Het contrast kan niet groter zijn met ‘titel’concurrent RC Mechelen. “We hebben vandaag de dag voldoende mogelijkheden om in tweede klasse te spelen. Ik denk dat we met vertrouwen kunnen kijken naar een goed seizoen in tweede nationale”, besluit vicevoorzitter Bart Vanhalle.
Lees hier deel 1 dat gisteren verscheen over de financiële aspecten.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief