Interview PO 1 beslist op mentaliteit: "De houding van een coach naast het veld is heel belangrijk"

PO 1 beslist op mentaliteit: "De houding van een coach naast het veld is heel belangrijk"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het is nu wel duidelijk: de mentaliteit gaat de doorslag geven in play-off 1. Wie zijn ploeg het meest 'opgefokt' aan de aftrap brengt, wint. Dat leren ons de eerste twee speeldagen. Eric Van Meir, zelf altijd een karakterbeest geweest, verklaart het voor ons.

Door Johan Walckiers

Van Meir ziet een trend in het voetbal. "Het is niet alleen in België hoor. Als je de Engelse competitie bekijkt, heeft Liverpool het grootste deel van zijn wedstrijden beslist in de eerste helft", aldus Van Meir bij Voetbalkrant.com. "Wie kan er het best om met de druk om kan voor de start van een wedstrijd haalt het meestal."

Spelers rekenen ook niet meer. "Een speler die zich in het begin van een wedstrijd spaart, zal de volgende week niet meer in de ploeg staan. De kernen zijn ruim genoeg om dat op te vangen. Standard is daar het perfecte voorbeeld van. Die vliegen er in van bij het begin. En hoe dichter je bij de beslissing komt, hoe gemotiveerder dat je bent."

Succes van Zulte Waregem is vooral de inbreng van Dury

Van Meir maakte het allemaal zelf mee met Lierse, dat uit het niets in 1997 de titel wegkaapte voor de neus van de grote ploegen. "Je gaat vanzelf gemotiveerd het veld op. Ik was ook geen speler die elk seizoen voor de prijzen speelde. De derde laatste speeldag stonden we nog altijd tweede, maar de volgende gingen we over Brugge en dan geef je zoiets niet meer af."

Maar zou Zulte Waregem ook zo'n verhaal dan kunnen schrijven? "Dat is een straf verhaal. Vorig jaar al meestrijden voor de titel en dat nu ook doen. Dat is ook de inbreng van Francky Dury", knikt Van Meir. "Als hij ze op 100 procent aan de aftrap kan brengen, is er veel mogelijk. Er zitten minder vedetten dan bij Anderlecht, Club of Standard, maar ze gooien zich wel elke week."

Wie heeft een schouderklopje nodig en wie een goede preek? Een coach moet een goede psycholoog zijn

Een trainer heeft tijdens de wedstrijd dus wel een grote inbreng. "Vooral met zijn houding. Kijk naar een Luzon. Die is tijdens een match geen moment relax en brengt dat ook over op zijn spelers. Hij wil niet dat ze één moment verslappen. Als speler zie je dat ook. Michel Preud'homme ook. Die heeft zoveel ervaring. Na de nederlaag tegen Anderlecht riep hij direct zijn spelers bij elkaar. En dan ga je toch met een positief gevoel het veld af. Terwijl er anders misschien negatieve uitlatingen in de pers zouden verschijnen. Het is belangrijk dat een trainer meeleeft. Zo worden de spelers scherp gehouden."

"Maar een trainer moet ook een goede psycholoog zijn. Wie heeft er na een nederlaag een schouderklopje nodig of wie moet er eens streng toegesproken worden? Kijk naar Peter Maes. Bij zijn aanstelling zeiden er velen: hoe moeten we daarmee werken? Maar dat lukt wel. Hij weet wat hij heeft aan zijn spelers en hoe hij ze moet aanpakken. Peter brult niet altijd hoor."

Maar nu zijn er nog vier ploegen over voor de titel. Wie zal er het meeste grinta gaan tonen? "Er zijn veel ploegen die twee gezichten tonen, iedereen behalve Zulte Waregem. Gaat Anderlecht vrijdag bevestigen op Lokeren? Dat wordt weer afwachten. Als ze dat van zondag ook op verplaatsing kunnen brengen, wordt het nog interessant."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties