Gluren bij de buren: pakkend eerbetoon, schwalbe van het jaar en dertien kaarten
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
In deze nieuwe rubriek gaan we elke maandag op zoek naar een wedstrijd in een van onze buurlanden die om een of andere reden speciaal was. We steken van wal met ADO Den Haag - Feyenoord, een bijzondere match met 13 gele kaarten, een pakkend eerbetoon en de schwalbe van het jaar.
Door Aernout Van Lindt
Wat een seizoensbegin was het voor ADO Den Haag en Feyenoord. In een altijd geladen duel tussen Hagenezen en Rotterdammers viel het winnende doelpunt in de extra tijd via Te Vrede, maar toen waren er al heel wat watertjes doorzwommen.
13x geel
"Het is niet leuk om zoveel gele kaarten te geven", aldus scheidsrechter Danny Makkelie achteraf aan de NOS. "Je probeert het spel zo goed mogelijk te leiden, maar het was geen voetbal meer - enkel nog overtredingen. Zuur dat Schet zijn tweede geel kreeg, maar hij brak een veelbelovende aanval af, dan moet je het niet mooier maken dan het is."
Makkelie had het allesbehalve onder de markt, door maar liefst 13 keer geel te moeten trekken - waaronder 1x een dubbele gele kaart en dus een uitsluiting. Een record in de Eredivisie was het ook meteen.
Pakkend eerbetoon
Nochtans was de match goed begonnen. Het eerste kwartier was het spel aardig, de eerste kaart bleef ook vijfentwintig minuten uit. Bovendien kwam er op minuut 17 een heel mooi gebaar van beide supportersschares: die minuut stond in het teken van een eerbetoon aan de slachtoffers van vlucht MH-17, die in Oekraïne werd neergehaald enkele weken terug.
Een van de slachtoffers was ene Rein, fan van ADO Den Haag. Maar ook de supporters van het bezoekende team gaf een hartverwarmend applaus voor alle slachtoffers - hoe voetbal toch nog kan overstegen worden door zaken die er echt toe doen.
Lachwekkende schwalbe
Maar terug naar de absoluut belangrijkste bijzaak ter wereld: voetbal. Daar zagen we dankzij Boëtius misschien wel de allergrootste voetbalgrap van de laatste jaren: de linkervleugelspeler werd eventjes vastgehouden en ging vervolgens als een volleerd duiker tegen de grond, met eerst nog een achterwaartse schroef. Bij de Grote Sprong op VTM altijd minstens een (welverdiende) 7.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief