Inside ijvert voor toeganklijkheid stadions: "De wil is er, de infrastructuur niet altijd"
Foto: © Photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Hebt u al gehoord van Inside? Nee? Wel, het is de koepelorganisatie voor supporters met een handicap in het Belgische voetbal. Zij streven er naar om iedereen een zo leuk mogelijke voetbalervaring mee te geven. Geert Thomas, voorzitter van inside, roept op tot nog meer inspanningen en dialoog.
Al is Thomas wel tevreden met wat er tot nu toe verwezenlijkt is. "Er is veel wil aanwezig om de situatie te veranderen en daardoor komt er ook meer vraag. Wij overleggen meestal met de Community Manager van de club, die de link moet zijn tussen de club en haar supporters. Wij proberen daarbij specifieke problemen aan te kaarten zoals ticketing, parking en informatie. Inside is een nationaal overlegplatform. We worden twee of drie keer per jaar uitgenodigd door clubs om de problemen te bespreken. Zo kwamen Genk, Gent, Oostende, Club Brugge en Anderlecht al aan de beurt."
Gent bouwde zijn stadion in functie van toegankelijkheid, Anderlecht is meer beperkt door de infrastructuur
Niet alles is al opgelost, maar Rome werd ook niet gebouwd op één dag. "Clubs zijn ook afhankelijk van de aanwezige infrastructuur. Zo zie je dat Gent zijn stadion gebouwd heeft in functie van toegankelijkheid. Anderlecht is daar dan weer heel wat meer beperkt in doordat het stadion er al zo lang staat. Maar er is een wil bij alle partners om constructief samen te werken", aldus Geert. "Wij doen voorstellen, nooit op een dwingende manier, maar er wordt geluisterd."
In verschillende clubs in ons land is er bijvoorbeeld een blindentribune opgericht. "Anderlecht, Brugge, Genk en de Rode Duivels zijn daar een paar voorbeelden van. En er is interesse van verschillende andere clubs om dat gedeeltelijk of geheel in te voeren", springt Thomas Desmet, stafmedewerker van Intro, de organisatie die onder andere deze initiatieven voert. "We streven naar een zo goed mogelijke voetbalervaring voor iedereen."
"En dat is niet enkel voor motorisch gehandicapten", knikt Geert dan weer. "Iemand die morgen zijn been breekt, moet nog altijd naar de voetbal kunnen. Toegankelijkheid is trouwens goed voor iedereen."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief