Anderlecht in het spoor van Milan Lab: begeleiding spelers via technologie
Foto: © SC
Anderlecht heeft vandaag een nieuwe partner voorgesteld: technologiegigant Huawei zal de komende jaren instaan voor de technische ondersteuning van de medische begeleiding. Met de revolutionaire benadering probeert paars-wit blessures zoveel mogelijk te vermijden.
"Huawei speelt Champions League in de technologiebranche, om een voetbalvergelijking te maken", begon Herman Van Holsbeeck. "Ze gaan ons helpen met de digitalisering van onze verschillende diensten. De jeugd kan niet meer zonder zijn smartphone en wij gaan daarop inspelen om ze beter te begeleiden."
Urinetesten doorgestuurd naar Hasi
Zo hangt er bij binnenkomst een tablet waarop de Anderlecht-spelers elke dag een paar vragen moeten beantwoorden. "Zo is één ervan de vraag of ze ergens last hebben en dan kunnen ze aanduiden waar", verklaart Jochen De Coene, verantwoordelijke voor de medische staf.
"Maar we testen ook elke dag hun urine, want een slecht gehydrateerde speler zal sneller blessures oplopen. Al die informatie wordt verzameld via het systeem van Huawei en rechtstreeks doorgezonden naar de trainer. We hebben een jonge coach, die openstaat voor zulke vernieuwingen."
Het is ongeveer dezelfde methode waarop het gerenomeerde Milan Lab werkt. "Als ik spelers als Defour en Lukaku hoor, kennen ze dit niet", aldus De Coene. "Wij zitten met onze medische begeleiding bij de top. Qua percentage misschien op 70 procent van Milan Lab."
Het is elke dag een gevecht, maar het is een deel van de opvoeding
De bedoeling is ook om spelers op privégebied wat op te volgen. "We zijn bezig aan een mobiele app waarop spelers zaken als nachtrust en persoonlijke training kunnen aangeven", vervolgt De Coene. "Het is niet makkelijk om jonge spelers hiervan te doordringen, maar op een gegeven moment komen ze zichzelf toch tegen als ze het niet doen. Het is elke dag een gevecht om die vragenlijst ingevuld te krijgen, maar dat is ook een deel opvoeding."
Anderlecht doet dit niet alleen voor de eerste ploeg, ook de jeugdploegen worden zo begeleid. "Vanaf de U14 en voor alle jongens die als talent op de lijst staan. Dat zijn een 60-tal jongeren", vult De Coene aan. "Ik heb zes jaar in China gewerkt en daar is enorm veel potentieel bij de jeugd, maar ze doen er niets mee. Wij doen dat nu wel."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief