Morgen veelbelovende start prestigieus tornooi
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
In Equatoriaal Guinea gaat zaterdag de 30e Africa Cup of Nations van start. Normaal zou Marokko de eer bekleden om het tweejaarlijkse tornooi te organiseren, maar door de ebola-uitbraak zal Equatoriaal Guinea als gastheer optreden. Voetbalkrant maakt voor u een analyse van het nakende tornooi.
- De 30e Africa Cup start zaterdag in Equatoriaal Guinea
- Titelverdediger Nigeria neemt niet deel
- en hele rits Belgische ploegen missen sterkhouders
- Zullen Paul Put (Burkina Faso) en Georges Leekens (Tunesië) furore maken?
Het enorm populaire voetbaltornooi ‘Africa Cup of Nations’ zal zaterdag van start gaan met zijn 30e editie, ditmaal georganiseerd in Equatoriaal Guinea. De hele wereld zal toekijken hoe de beste 16 Afrikaanse ploegen van het moment strijden om de titel van ‘beste Afrikaans voetballand’. Voetbalkrant blikt voor u vooruit naar dit wonderbaarlijke tornooi.
Wat is de Africa Cup of Nations?
Simpelweg: het meest prestigieuze voetbaltornooi op het Afrikaanse continent, dat georganiseerd wordt sinds 1957, en om de twee jaar sinds 1968. Het aantal deelnemers steeg dankzij de grote populariteit naar 16 ploegen, die zich hebben gekwalificeerd in de kwalificatierondes. In zowel 2012 als 2013 werd het tornooi georganiseerd om over te schakelen naar oneven jaartallen, zodat het niet samenvalt met de Wereldbeker.
Wie behaalde de meeste successen?
Met zeven eindtitels staat Egypte bovenaan de rangschikking. De laatste titel voor Masr vond plaats in 2010. Zowel Ghana als Kameroen hieven de beker reeds vier keer omhoog, terwijl de laatste winnaar, Nigeria, het met drie titels moet doen.
Africa Cup 2013
In het laatst georganiseerde tornooi versloeg Nigeria in de finale Burkina Faso met 1-0, en paradeerde met de trofee voor 85000 man in Johannesburg. Sunday Mba scoorde in de 40e minuut de belangrijkste goal van zijn carrière. Mali, dat gastland Zuid-Afrika uitschakelde, werd dankzij winst tegen Ghana (3-1) derde .
De groepsfase
‘Belgische’ deelnemers
Anderlecht: Frank Acheampong (Ghana), Ibrahima Conté (Guinee), Mbemba & Kudimbana (Congo)
Racing Genk: Ngongca Anele (Zuid-Afrika), Kara Mbodj (Senegal), Kagé (Congo)
Charleroi: Francis N’Ganga, Parfait Mandanda & Neeskens Kebano (Congo)
Zulte-Waregem : Mamatou N’Diaye (Mali), Idrissa Sylla (Guinee)
Oostende: Andile Jali (Zuid-Afrika), Didier Ovono (Gabon)
Kortrijk : Darren Keet (Zuid-Afrika)
Cercle Brugge: Junior Kabananga (Congo)
Moeskroen: Abdoulaye Diaby (Mali)
Lokeren: Boubacar Copa (Ivoorkust)
Standard: Eyong Enoh (Kameroen)
Belgische trainers
Paul Put is de huidige trainer van Burkina Faso. Daarvoor trainde hij vier jaar Gambia, wegens een verbod om te coachen in België als gevolg van een omkoopschandaal. In 2013 behaalde Paul Put verrassend de finale van de Africa Cup. Het verloor die echter van Nigeria (1-0), maar kan nu een nieuwe kans wagen met The Stallions. Burkina Faso kwalificeerde zich in groep C, waar het tweede eindigt.
De kapitein van Burkina Faso is de ervaren Charles Kabore, die nu uitkomt voor het Russische Krasnodar, maar daarvoor vijf jaar furore maakte bij Marseille. Wie u misschien nog kent is Bertrand Traore, die momenteel uitkomt voor Vitesse, door een uitleenbeurt van Chelsea. Ook Bakary Koné (Lyon) kan u bekend in de oren klinken.
Een van de ploegen die we ver zien komen in dit tornooi is Tunesië, dat gecoacht wordt door de ons bekende Georges Leekens. The Eagles of Carthagei wonnen hun kwalificatiegroep in groep G. Tunesië won reeds 1 keer het tornooi, in 2004. Na Algerije (18e) staat Tunesië als hoogste Afrikaanse land geplaatst in de FIFA ranking (22e) en is dus zeker een kansmaker op de titel.
Tunesië speelt met veel spelers die uitkomen in de Franse Ligue 1, o.a.: Aymen Abdennour (Monaco), Wahbi Khazri (Bordeaux) en Ferjani Sassi (Metz).
Onze voorspelling
Georges Leekens maakt met Tunesië een goede kans om ver te geraken in deze editie van de Africa Cup. Ook Algerije en Ivoorkust zijn grote favorieten, hoewel die laatste in het verleden al meermaals teleurstelde op de grote momenten.
Kameroen zal het zonder Alex Song, Samuel Eto’o en Essou-Ekotto doen na een verschrikkelijke wereldbeker, en geven we –door groeipijnen in het ‘nieuwe’ elftal- niet veel kans om de finale te halen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief