Interview: Drie headis-spelers beoordelen de sport
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Headis is de nieuwste sportrage, het is ontstaan in 2006 in Duitsland. Hetzelfde principe als tafeltennis, maar de bal is groter en je gebruikt je hoofd in plaats van een tafeltennispalet. Vandaag kwam headis voor de eerste maal naar België, voetbalkrant.com sprak met drie deelnemers.
Kennen jullie de sport al lang of is het een eerste kennismaking?
Michel: Ik weet dat de sport ontstaan is in 2006 in Duitsland, maar ik had ze nog nooit eerder geprobeerd. Ik ben begonnen met het gewone 'veldvoetbal' en ik vind dat voorlopig ook nog altijd het leukste.
Jamal: Ik ben ook begonnen met gewoon te voetballen. Het is nu de eerste keer dat ik in contact kom met deze nieuwe rage en het bevalt me zeer zeker.
Alex: Ik had al een jaar geen voetbal meer gespeeld door omstandigheden, schoolwerk enzovoort, maar toen ik hoorde dat headis voor de eerste keer naar België kwam wilde ik dat niet missen.
Wat is nu het belangrijkste tijdens een wedstrijd?
Michel: Het is een heel technische sport, je moet aan elke kopstoot het juiste gevoel en de juiste kracht kunnen geven. Je moet voorbereid zijn om je lichaam plots in een heel andere positie te brengen.
Alex: Ja, dat vooral. De plaatsing van je voeten is het belangijkste en je moet zeer goede reflexen hebben. Je moet kunnen reageren op vreemd botsende ballen.
Jamal: Dat vind ik net het leuke en uitdagende van headis. Het gaat veel sneller als een gewone voetbalmatch, uiteraard kan je dat niet vergelijken, maar bij dit heb je steeds maar een fractie van een moment om na te denken.
Het is dus een technische sport, maar langs de andere kant minder uitputtend?
Alex: Ja, dat valt best wel goed mee. Ik speel ook nog volleybal en dit is zeker niet zwaarder. je moet wel vaak door de knieën gaan maar ik heb er niet veel last van.
Jamal: Nee, ik vind het ook niet zo vermoeiend. Je moet wel voortdurend gefocust zijn en je kunnen aanpassen aan de situatie, maar misschien als je het echt professioneel gaat doen dat het wel begint door te wegen.
Michel: Ik heb nu wel wat last in de rug en aan mijn knieën, maar je kan het niet vergelijken met een voetbalmatch van anderhalf uur.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief