Probleem: gediplomeerde trainers vinden geen job

Nick Goetstouwers
| 1 reacties
Probleem: gediplomeerde trainers vinden geen job
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

België telt momenteel meer trainers dan ooit tevoren met een Pro Licence-diploma. Toch vindt slechts één op zes van hen onderdak bij een topclub of nationale ploeg.

Één grote verklaring voor dit fenomeen: de UEFA verplicht het behalen van het Pro Licence-diploma, maar ploegen die een trainer zonder dit diploma aanstellen worden in België bijna niet gestraft.

België trainersschool in de lift

De Belgische trainersopleiding wint momenteel in aanzien. Niet alleen steeg het aantal coaches met een Pro Licence-diploma naar een recordaantal van 143 gediplomeerden, ook qua inhoud doen we het goed.

“In november maakten we in Engeland zelfs deel uit van een expertploeg met toplanden zoals Spanje, Duitsland en Engeland" zo meldt Kris Van Der Haegen, directeur van de federale trainersschool, in Het Nieuwsblad.

Geen jobs

Het probleem is echter dat België er niet in slaagt om deze gediplomeerde trainers aan een passende job te helpen.

Sinds de invoering van het Pro Licence-diploma, het hoogst haalbare diploma in de voetbalwereld, behaalden al 143 personen een attest.

Daarvan is slechts 54 procent actief in het profvoetbal en werkt maar 18 procent (1 op 6!) als hoofdcoach bij een binnen- of buitenlands profclub of nationale ploeg.

Opvallend gegeven: 30 procent van de werkende Pro Licence-coaches is actief in het buitenland. “Goed voor de internationale uitstraling van de Belgische trainers”, aldus Tin Geysels, in naam van de Belgian Professional Coaches (BFC Pro).

Maar het geeft toch vooral aan dat Belgische coaches moeilijk binnen de 'Belgische profvoetbalmarkt' aan de slag kunnen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties