Dossier ticketprijzen: "Daar willen supporters gewoon significant meer voor betalen"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
In het eerste deel van dit dossier kon u de evolutie van de ticketprijzen in België bekijken. Maar hoe valt de evolutie in de prijzen economisch te verantwoorden? Voetbalkrant.com sprak met econoom Trudo Dejonghe.
Economisch bekeken
Sporteconoom Trudo Dejonghe analyseerde de evolutie in de ticketprijzen voor Voetbalkrant.com.
“In de onderzochte periode is het aantal abonnees enorm toegenomen en daar zal je wel wat prijsstijgingen zien in het hoogste segment. Clubs differentiëren hun prijsbeleid en weten dat bepaalde bedrijven en mensen veel willen betalen voor een goede service in het stadion”, zegt Dejonghe.
Mensen willen veel betalen voor een goede service
“De fanbasis is een onderdeel van het product en daar zijn de prijzen het laagst, met andere woorden, de dure worden voornamelijk verkocht aan de sportconsument en de andere aan de sportfan (clubfan). De losse tickets zijn een klein deel van de totale opbrengst van een club en degene die altijd willen komen hebben reeds een abonnement aangeschaft."
“Om de mensen naar wedstrijden te lokken moeten de prijzen dus laag blijven. Enkel voor topwedstrijden vragen ze meer. De clubs mogen enkele malen meer vragen en dat komt het economisch principe van vraag en aanbod naar boven."
Bij Gent werkt het novelty effect van het stadion
"Het aanbod is een stadion met een gelimiteerd aantal plaatsen en voor sommige wedstrijden is de vraag hoger dan de capaciteit. Clubs zullen dus voor deze verwachte uitverkochte wedstrijden een hogere prijs vragen. Voor de andere, waar ze geen uitverkocht stadion verwachten, is de prijs lager."
"Enkel bij Gent zie je een sterke stijging door het novelty effect van het stadion. Consumenten willen significant meer betalen voor een beter product. De prijsstijging bij Oostende is een combinatie van promotie naar eerste en een klein stadion", besluit Dejonghe.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief