Huisanalist kordaat na Club-Anderlecht: "Tactiek niet belangrijkste, spelers met ballen wel"

Huisanalist kordaat na Club-Anderlecht: "Tactiek niet belangrijkste, spelers met ballen wel"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Hernan Losada, onze nieuwe huisanalist, was aandachtig toeschouwer tijdens Club Brugge-Anderlecht. En hij breekt een lans voor spelers die - naast de tactische omkadering van hun coach - zelf durven het verschil te maken. De kijk van een speler-analist.

"Ik raad spelers met 'skills' - en als je voor Anderlecht of Brugge speelt, betekent dat dat je die hebt - om risico's te nemen dichtbij de zestien meter. Tegenover zulke spelers zijn systemen en tactieken niet belangrijk. Dat zijn de spelers die wedstrijden beslissen."

"We kunnen uren praten over 4-3-3 of 4-4-2, maar als je ziet dat Oulare op 20 minuten van het einde inkomt, drie spelers dribbelt, een corner creëert uit het niets en uit diezelfde corner scoort, betekent dat dat de tactiek niet de belangrijkste acteur is, maar wel de spelers."

Zo kan ik u garanderen dat De fauw het heel wat moeilijker heeft

"Luciditeit, dat is het woord dat ik zoek. Van positie veranderen met een andere ploegmaat en zo chaos creëren in de verdediging van de opponent. Als ik De fauw ben en ik weet dat ik negentig minuten tegen Acheampong  moet spelen, dan is de helft van het werk gedaan, want ik kan focussen op één speler."

"Maar als ik Acheampong ben en ik verander met Najar, Praet of soms zelfs Mitrovic... Wel, dan spelen we nog altijd 4-3-3, maar ik kan u garanderen dat De fauw en de rest van de verdediging het tien keer moeilijker zullen hebben dan als ze enkel de regels moeten volgen en elke komma en punt van de tactiek moeten respecteren."

Lef en hersenen of ervaring en intelligentie

"Hasi deed het goed: hoge pressing en de tweede bal winnen omdat de middenvelders hoog op het veld stonden. Maar als beide teams hetzelfde systeem spelen, dan heb je lef en hersenen nodig, zoals Oulare. Of ervaring en intelligentie, zoals Vazquez bewees bij zijn vrije trap die hij snel speelde."

"En geluk natuurlijk. Geluk om een duidelijke penalty niet gefloten te krijgen of niet afgestraft te worden na een blunder van de doelman. Maar volgens mij komt geluk hand in hand met het nemen van risico's. En als je geen risico's neemt, speel dan tenminste slim."

Wandel naar een ingooi, blijf langer op de grond liggen dan nodig

"Als je 0-1 voorstaat in Brugge, 20 minuten voor het einde, dan moet je de wedstrijd doodmaken. Zeker als je nalaat om die tweede goal te maken na zoveel kansen. Dan wandel je naar een ingooi, dan blijf je langer dan nodig op de grond liggen en maak je het team compacter dan ooit, zonder één centimeter vrij te laten tussen de linies."

"Geluk is ook een speler die de regels wil breken, toch voor 20 minuten. Om dus terug te komen op 4-3-3 of 4-4-2, spelers kunnen ook hun eigen spel voelen en spelen binnen het systeem. Enkel één ding is nodig: de ballen om het te doen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties