Dossier video-referee: Hockeywereld toont voetbalwereld hoe het moet

Dossier video-referee: Hockeywereld toont voetbalwereld hoe het moet
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

In verschillende sporten maakt men al gebruik van video-technologie om belangrijke fases beter te kunnen inschatten. In het tennis of hockey kan beroep gedaan worden op tv-beelden om een bepaalde fase te herbekijken. Aangezien hockey het meest op voetbal lijkt, kijken we hoe zij het aanpakken.

Het gebruik van een video-scheidsrechter introduceer je niet op één dag. In het veldhockey is men in 2008 van start gegaan met het gebruik van tv-beelden. Sindsdien werden de regels al enkele keren aangepast om het systeem te verbeteren.

Invoering challenges

Zeven jaar geleden begon men ermee op internationaal niveau. De eerste toepassing was enkel om te kijken of de bal de doellijn overschreden had. Sinds 2009 heeft de Euro Hockey League de regels uitgebreid. Ploegen mochten vanaf toen vragen aan de scheidsrechter om een beslissing te herbekijken.

In 2013 werd afgesproken om één systeem toe te passen op alle internationale tornooien. Iedere speler kan sindsdien een beroep doen op de video referee, als hij het niet eens is met de beslissing van de scheidsrechter. Vanaf dat hij een teken geeft, wordt het spel meteen stilgelegd door de ref.

Nadenken voor je beslissing aanvecht

Als de speler zijn gelijk krijgt, behoudt zijn ploeg het recht op de video-challenge. Is dat niet het geval, dan mag zijn ploeg voor de rest van de wedstrijd geen beroep meer doen op de video-technologie.

Indien de beelden onduidelijk zijn of er twijfel bestaat, wordt de beslissing die op het veld genomen werd, behouden. De ploeg verliest zijn recht op een video-challenge in dat geval niet.

Enkel bepalende fases

Een scheidsrechter kan ook zelf beroep doen op de videobeelden, maar alleen bij een doelpunt. Als hij aanvoelt dat er bijvoorbeeld mogelijk een fout aan vooraf ging, kan hij de video referee vragen om de fase te herbekijken. Ook al heeft de ploeg die het tegendoelpunt kreeg geen recht meer op een challenge.

Er kan enkel een beroep gedaan worden op de video-scheidsrechter in bepaalde, belangrijke fases. Het moet gaan om een penaltycorner, een stroke of een goal. In het voetbal zou dat overeenstemmen penalty of een doelpunt. Andere fases, bijvoorbeeld een fout op het middenveld, kunnen niet aangevochten worden.

De ideeën en de uitvoering van het gebruik van video-technologie in het veldhockey lijken dus zeker (deels) ook mogelijk voor het voetbal. 


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties