Dossier video-referee: "De kostprijs? Dat kan geen argument zijn!"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Het gebruik van videobeelden in het voetbal blijft nog altijd voor veel discussie zorgen. Zo ook over de kostprijs ervan. Als we dat eens beter bekijken, stellen we vast dat er niet zoveel geïnvesteerd zou moeten worden om met een video-scheidsrechter te werken. Twee vakmannen leggen het ons uit.
“Als het in het hockey kan, moet dat in het voetbal ook kunnen”, is Gregory Uyttenhove, topscheidsrechter in het hockey, van mening. In het veldhockey werkt men sinds 2008 met video-technologie.
“Het enige wat je nodig hebt zijn een aantal camera’s, een televisie, een video-scheidsrechter en een regisseur die ter beschikking staat van de ref om bepaalde camerastandpunten te tonen. Het kost weinig, dus dat kan absoluut geen argument zijn.”
Nog enkele camera's erbij en we kunnen van start gaan
“Er zijn al enorm veel camera’s aanwezig in een voetbalstadion”, weet Robert Jeurissen. “Misschien moeten er wel nog enkele bijkomen om een buitenspelfase het best te kunnen beoordelen."
"En een camera op de lijnen van het strafschopgebied om goed te kunnen zien of een fout al dan niet in de zestienmeter gebeurde", vertelt de ex-topscheidsrechter en ex-scheidsrechtersbaas.
Doellijntechnologie is te duur voor wat het is
Er moeten dus niet al te veel investeringen gebeuren om video-technologie toe te passen. "Als men niet met doellijntechnologie gaat werken, moet er ook wel een camera op de doellijn geplaatst worden. Voor de rest denk ik dat de manier waarop een match uitgezonden wordt op tv, moet volstaan voor een video referee."
Die doellijntechnologie vindt Uyttenhove zwaar overschat. “Dat is ongelofelijk duur. In het hockey staat er gewoon één camera op de doellijn, waarmee we heel goed kunnen zien of de bal over de lijn is of niet.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief