Dossier video-referee: "Niet akkoord met De Bleeckere"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
In ons dossier over video-technologie in het voetbal, haalden we vorige keer de vergelijking met het veldhockey aan. Gregory Uyttenhove is een scheidsrechter van wereldniveau en heel blij dat zijn sport wél al gebruik maakt van video-technologie. Hij doet zijn ervaringen voor ons uit de doeken.
“Ik heb geen opleiding moeten volgen", vertelt de topscheidsrechter uit de hockeywereld ons. "In het begin waren het enkel veldscheidsrechters die afwisselend eens video-scheidsrechter waren."
"Nu probeert men beetje bij beetje mensen met wat meer ervaring die job te laten invullen, omdat men ziet dat het echt geen makkelijke opdracht met veel druk is.”
Het is als koorddansen met een net onder: heerlijk
“De video-scheidsrechter staat onder heel wat druk", geeft Uyttenhove toe. "Alle camera’s zijn op hem gericht en iedereen in het stadion of thuis voor televisie, krijgt dezelfde beelden te zien. De beslissing moet ook nog eens snel genomen worden. Gemiddeld duurt dat maximum één minuut.”
“Het is fantastisch als veldscheidsrechter. Het is als koorddansen met een net onder. Je weet dat je een fout kan maken zonder dat die fataal is. Weten dat een foute beslissing nog recht kan worden gezet, geeft een heerlijk gevoel. Ook al probeer je natuurlijk om altijd de juiste beslissing te maken.”
Geen ondermijning van gezag
Scheidsrechters mogen de video-technologie ook niet als een 'concurrent' zien. “Het is niet zo dat als je in het ongelijk gesteld wordt, je autoriteit er minder op wordt. De video-scheidsrechter ondermijnt het gezag van de veldscheidsrechter op geen enkele wijze.”
“Ook de relatie met spelers is verbeterd. Zij weten dat ze het recht hebben om tv-beelden op te vragen en dat wij het kunnen bekijken. Wanneer zij een beslissing van de scheidsrechter in twijfel trekken, moeten ze het maar aanvechten als ze zo zeker zijn van hun stuk.”
Het kan en moét een meerwaarde betekenen voor het voetbal
“Maar het levert ook een heel ander soort sensatie op", kaart Uyttenhove een ander positief aspect aan. "Het moment waarop de video-scheidsrechter de beslissing moet maken, is zeer spannend. Iedereen die de wedstrijd bekijkt wacht in spanning af wat het verdict wordt.”
De topscheidsrechter vindt dat het voetbal niet achterwege kan blijven. “Het kan en moét zeker een meerwaarde zijn voor het voetbal. Ik zat laatst samen met Frank De Bleeckere. Hij vindt dat er te veel fases mogelijk zijn voor interpretatie in het voetbal. Daar ben ik niet van overtuigd.”
Schrik voor tijdverlies
“Ik denk dat vooral de schrik leeft dat er te veel zal doorgeschoven worden naar de video-scheidsrechter. Met als gevolg dat het spel veel stil ligt. In het hockey is dat absoluut niet gebeurd. Dat is mede dankzij de mogelijkheid om het beroep op de video referee kwijt te spelen."
"Als er in het voetbal geopteerd wordt om ook met challenges te werken zoals in het hockey, zullen spelers het systeem snel doorhebben. Indien ze een beslissing te snel aanvechten, een lichte fout bijvoorbeeld, zullen ze merken dat ze het recht op tv-beelden even snel verliezen", besluit Uyttenhove.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief