Allijns ziet problemen, De Keersmaecker verdedigt beleid
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Zaterdag vindt de voorzittersverkiezing van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) plaats en dan zullen de 22 leden van het Uitvoerend Comité beslissen wie er aan het hoofd komt te staan: François De Keersmaecker of Joseph Allijns. Op Sporza blikken beide kandidaten vooruit op de stemming.
De 22 leden zijn verdeeld over het profvoetbal (8 stemmen) en het amateurvoetbal (14 stemmen). De Keersmaecker, de huidige voorzitter, maakt zich sterk dat de 14 amateurclubs op hem zullen stemmen. Uitdager Allijns wil het nog wel eens zien.
“Ik lees ook kranten en zie dat François De Keersmaecker zegt dat alle 14 amateurclubs op hem zullen stemmen. Dus hoeft er in principe zaterdag niet gestemd te worden, maar we zullen wel zien. Ik heb er vertrouwen in”, aldus de 59-jarige preses van Kortrijk.
Allijns is de kandidaat van de profclubs en weet wat er moet veranderen. “We moeten de structuur ontvetten. Op 150 personeelsleden zijn er meer dan 50 die een titel dragen waarin “director” voorkomt. Dat laat zich betalen en een externe audit moet nagaan hoe dat allemaal efficiënter kan.”
Een nederlaag is altijd mogelijk, maar Allijns ziet nu al een positief gevolg van zijn kandidatuur. “Dit is een krachtig signaal dat meneer De Keersmaecker een tegenkandidaat heeft en dat er toch wel wat problemen zijn met zijn beleid. Ik denk trouwens dat meneer De Keersmaecker dat zelf beseft.”
Hippe functie
De 57-jarige De Keersmaecker is al negen jaar de voorzitter van de KBVB en gaat voor een nieuwe ambtstermijn. “Toen ik er negen jaar geleden aan begon, was dit zeker geen hippe functie.” Dat dat nu anders is, vindt de advocaat deels zijn verdienste.
“Het voetbal is nooit zo populair geweest als vandaag. Kijk naar de kijkcijfers van de Rode Duivels en de play-offs in de Jupiler Pro League. Maar ook op de niveaus daaronder leeft er iets: we hebben nog nooit zoveel jonge spelers gehad als vandaag. Wat positief is, moet je niet veranderen.”
“Dat wil ik in eerste instantie behouden”, aldus De Keersmaecker. “Wel moet er een nieuw financieel beleid komen. Er is niet goed omgesprongen met de middelen en voortaan moet elke uitgave gecontroleerd worden. Ook wil ik een opleidingsvergoeding voor spelers van kleine clubs invoeren.”
Acht de huidige voorzitter zich zegezeker met de steun van de amateurclubs? “De amateurclubs hebben hun vertrouwen in mij uitgesproken, maar je mag nooit het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is, dus wordt het toch spannend, ook al ben ik optimistisch gestemd”, zo besluit hij.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief