Toplanden hebben het moeilijk op weg naar het EK in Frankijk? Geen paniek nodig zo blijkt
Foto: © Photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
De meeste toplanden hebben het niet onder de markt in hun kwalificatiegroep voor het EK van 2016 in Frankrijk. Zeker de reekshoofden hebben het niet gemakkelijk om hun status als groepsfavoriet waar te maken. Maar hoe lagen de verhoudingen in de vorige EK-kwalificatiecampagnes eigenlijk?
Opvallende conclusie: zowat alle Europese grootmachten (Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland) werden in de kwalificatiecampagne voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne groepswinnaar. Wereldkampioen Duitsland en Europees kampioen Spanje legden zelfs een perfect parcours af.
Vier jaar eerder liep het op weg naar het EK in Oostenrijk en Zwitserland heel wat moeizamer voor de grote namen. Enkel Spanje en Italië werden nog de eindwinnaar van hun groep, terwijl Duitsland en Frankijk tweede eindigden achter respectievelijk Tsjechië en Italië.
Pot 1 en 2 oppermachtig
En England? De kenners onder u zullen nog weten dat de Three Lions niet aanwezig waren op het EK in 2008. Zij werden pas derde in hun kwalificatiegroep achter Kroatië en Rusland. Opvallend: Engeland was toen de enige ploeg uit pot 1 en 2 dat zich niet kwalificeerde voor het EK.
Voor het EK in 2012 waren alle ploegen uit pot 1 aanwezig, en de overige ploegen kwamen uit pot 2. Op één uitzondering na: Ierland (pot 3) verbaasde toen vriend en vijand door in poule B op slechts twee punten van groepswinnaar Rusland te eindigen. Het wipte in de barrages simpel Estland.
Kleinere landen strandden met eindstreep in zicht
De geschiedenis lijkt dus in het nadeel van de kleinere landen te spreken. Estland (pot 5) werd in de kwalificatiecampagne nog tweede achter Italië. Met het EK in zicht liep het echter fout voor de Esten en in de barrages kreeg het zware 1-5-cijfers aangesmeerd van de Ieren. Geen EK voor Estland dus.
Ook Montenegro (pot 5) maakte nog indruk in diezelfde kwalificatiecampagnes en liet met een 9 op 9 Engeland zweten. Uiteindelijk deed een 3 op 15 het Montenegrijnse elftal de das om en ook in de barrages kon het tij niet gekeerd worden. Twee nederlagen tegen Tsjechië later was het EK foetsie.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief