Sideline, documentaire over moderne gelukszoekers: "Kiem ontstaan op de Freethiel"

Sideline, documentaire over moderne gelukszoekers: "Kiem ontstaan op de Freethiel"
Foto: © photonews
Word fan van SK Beveren! 354

Maarten Goffin is een echt voetbaldier. Niet alleen speelde hij mee in Spitsbroers (personage Farouk El Hamzi één van de spelers van Racing Genk), hij is ook al meer dan een kwarteeuw fan van Waasland-Beveren. Een van zijn projecten is een documentaire over Afrikaanse voetballers in Europa.

Door Aernout Van Lindt

"Ik ben samen met cineasten Louis Pons en Joost Wynant bezig met een documentaire over Afrikaanse voetballers die naar België komen en hier in contact komen met makelaars. 99% van de spelers die naar hier komen halen het niet", aldus Goffin.

"Elke dinsdag tot vrijdag komen 20 tot 50 Afrikaanse voetballers samen in Antwerpen  om te trainen op de Luchtbal om zich een weg naar de voetbaltop te vechten. Tegen 2018 zou de documentaire af moeten zijn. We gaan dan drie voetballers een heel seizoen volgen."

Moderne gelukszoekers

Het worden drie compleet verschillende verhalen over drie generaties Afrikaanse voetballers en hun ervaringen en avonturen in Europa.

"We tonen met deze documentaire de onderbuik van de voetbalwereld, waar het contrast tussen succes en falen gigantisch is."

Kiem op de Freethiel

"Het gaat over moderne gelukzoekers. Voetbal blijft de meest makkelijke droom om het te maken in Europa, maar er zijn er ook veel die het niet halen. Zo zitten er in Europa zeker 20.000 illegale voetballers."

"“De kiem voor het idee is op de Freethiel ontstaan. Toen de Ivorianen hier waren, kreeg ik het besef dat je die speler moet volgen vanaf het moment dat ze hier zijn."

Geen dramatisch verhaal

“Natuurlijk, met Yaya Touré, Gervinho en co is het allemaal meer dan goed gekomen. Wij willen de achterkant van de medaille brengen. En het gaat ook over het leven van de voetballers, niet over het voetbal zelf. Vandaar ook de naam: Sideline.”

“Maar toch willen we geen dramatisch verhaal brengen. We willen de mensen in Afrika bewust maken. Maar de spelers die hier zijn, zijn vaak ook blij als ze in eerste provinciale spelen. Dan hebben ze het hier beter dan in pakweg Nigeria, dus zijn ze blij.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties