Belgische transfers doorgelicht: Racing Genk, vier supertransfers en amper verlies

Martijn Goethals
| 45 reacties
Belgische transfers doorgelicht: Racing Genk, vier supertransfers en amper verlies
Foto: © Photonews
Word fan van KRC Genk! 2016

Elk jaar worden we weer om de oren geslagen met transfers die stuk voor stuk miljoenen euro's hebben gekost. Maar met een goede transfer kan je ook enorme winsten boeken. Voetbalkrant.com analyseerde voor u de transferpolitiek bij Racing Genk. En de Limburgers doen het érg goed.

Racing Genk is allerminst een duiventil. De afgelopen vijf seizoenen haalde Genk slechts tien spelers die het ondertussen al doorverkocht. Veruit het minste van de hele G5. Maar extra opvallend is dat het op die transfers zo goed als nooit verlies maakte.

Sandomierski is de boosdoener

Over het algemeen mag Genk erg trots zijn op zijn verrichte transfers. De enige waarop de Limburgers verlies maakten was toenmalig Pools toptalent Gregorz Sandomierski. De keeper werd voor bijna 2 miljoen euro aangetrokken maar werd afgelopen seizoen gratis van de hand gedaan.

Geen verlies op Vanden Borre en Sarr

Ook een aantal andere transfers hadden beter kunnen uitdraaien. Toen Genk Sarr en Vanden Borre gratis oppikte, hadden ze wellicht gehoopt er een flinke hoop geld aan over te houden. Jammer genoeg flopte Sarr compleet en werd ook het contract van Vanden Borre niet verlengd.

Miljoenenwinst dankzij Rode Duivels

34,53 miljoen euro. Zoveel winst haalde Racing Genk de afgelopen vijf jaar uit zijn transfers. De Limburgers rijfden het grootste deel van dat enorme bedrag binnen op de verkoop van jeugdtalenten De Bruyne en Courtois. Maar ook Benteke bracht in de doorverkoop nog bijna 8 miljoen op.

Ook verdedigende rots in de branding Kalidou Koulibaly droeg zijn steentje bij. Ondanks een zwak jaar van Genk slaagde Dirk Degraen er toch in om zijn parel voor 6,7 miljoen euro winst door te verkopen.

Vraagtekens bij Masuero, Simaeys, Van Hout, …

Van vier ex-Genkenaren is volledig onbekend hoeveel winst of verlies erop werd gemaakt. Vooral van de aankoop van ene Abel Masuero werd wel wat verwacht. Hij kostte Genk toch 750.000 euro maar kwam maar in één officiële match aan de aftrap. Veel winst zullen ze daar dus niet op hebben gemaakt.

Voor alle duidelijkheid zijn de cijfers gebaseerd op de transfers die Racing Genk heeft verricht tijdens de afgelopen vijf voetbalseizoenen en tien transferperiodes, de huidige transferperiode niet meegerekend. Het gaat om de spelers die Genk over die vijf seizoenen heen heeft gekocht en weer verkocht aangevuld met de verkoop van eigen jeugd. Het duiventilgehalte als het ware.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties