Analyse Hebben promovendi wel een goede start nodig om zich te redden? De naakte cijfers

Hebben promovendi wel een goede start nodig om zich te redden? De naakte cijfers
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ons analistenpanel was gisteren duidelijk: nieuwkomers OHL en STVV zullen het traditiegetrouw moeilijk krijgen om op het hoogste niveau te blijven. Het cliché zegt dat een goede start primordiaal is om je als nieuwkomer te redden. Maar klopt dat ook? Wij gingen het na en kwamen tot deze conclusies.

Door Aernout Van Lindt

Promovendi moeten het vaak hebben van hun enthousiasme vanuit de promotie om snel enkele punten te vergaren. Vaak zijn de teams niet klaar om een heel jaar te bakkeleien en geholpen door een goede start kunnen ze zich in veilig vaarwater begeven.

Dat is alvast wat diverse analisten altijd zeggen voor de start van een nieuwe jaargang. Maar is een nieuwkomer dan altijd gered als hij goed begint? En wat als hij slecht begint: een vogel voor de kat? De cijfers zeggen dat het alle kanten uit kan:

2014-2015:

Westerlo: 9 op 15, uiteindelijk 11e met 33 punten 
Moeskroen: 8 op 15, uiteindelijk 13e met 26 punten

Zowel Moeskroen als Westerlo teerden een heel seizoen lang op hun goede start, zonder hadden ze het beiden zeker lastig gekregen.

2013-2014:

Oostende: 2 op 15, uiteindelijk 9e met 34 punten

Ondanks een dramatische start kon KV Oostende zich toch nog makkelijk redden in eerste klasse. Al zat een kapitaalsinjectie eind augustus van Marc Coucke daar natuurlijk ook voor iets tussen ...

2012-2013:

Charleroi: 3 op 15, uiteindelijk 11e met 34 punten
Waasland-Beveren: 1 op 15, uiteindelijk 14e met 26 punten

Charleroi kon zich na een moeilijke start nog vrij goed rechtzetten, Waasland-Beveren had na de dramatische start vooral geluk dat Beerschot als een kaartenhuisje in elkaar stuikte.

2011-2012:

OH Leuven: 6 op 15, uiteindelijk 14e met 29 punten
Bergen: 9 op 15, uiteindelijk 10e met 36 punten

De zege van OH Leuven tegen Anderlecht zette meteen de toon, doorheen het hele seizoen werden nuttige puntjes gepakt en de kloof met nummer 15 was toch negen punten. Bergen kwam na een goede start nooit in de problemen.

2010-2011:

Lierse: 0 op 15, uiteindelijk 14e met 24 punten
Eupen: 0 op 15, uiteindelijk 15e met 23 punten

Beide nieuwkomers begonnen erg slecht aan het seizoen. Pas op speeldag 6 pakten ze elk hun eerste puntje, uiteindelijk streden ze tot de laatste ploeg tegen degradatie. Lierse slaagde nipt, Eupen zakte terug naar tweede klasse.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties