Waarom is Messi geen God in eigen land? "Argentijnen kunnen niet tegen hun verlies, Messi wel"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
River Plate staat weer aan de top van de voedselketen in Argentinië. Na de winst in de Copa Libertadores wordt dat bevestigd door hun deelname aan de World Club Cup, waar ook het Spaanse Barcelona aan zal deelnemen, de club van Lionel Messi. Wij gingen op zoek naar het hart van de club en zijn fans.
We gingen met Hernan Losada, zelf ook nog steeds Argentijn in hart en nieren, op zoek naar de roots van de club. "River Plate was altijd één van de Grote Vijf in Argentinië.
Tot... Daniel Passarella, oud-speler en trainer, er voorzitter werd", vertelt hij ons. "Passarella kon in twee jaar wat niemand anders kon: de club naar tweede klasse laten degraderen en een put van ettelijke miljoenen achterlaten."
De teloorgang en wederopbouw van River Plate
Na één jaar knokte de club uit Buenos Aires zich echter terug naar boven. "Ze waren bijna failliet toen ze in tweede zaten, maar de fans lieten dat niet gebeuren. Een nieuw bestuur bouwde alles van nul weer op."
"En nu dus winst in de Copa Libertadores. Je weet niet wat zoiets betekent in Argentinië, zeker als je Boca Juniors al in de achtste finales eruit knikkert. Die twee clubs zijn nog steeds aartsrivalen 'avant la lettre'."
Maar de winst leverde ook nog een serieus extraatje op. Namelijk een uitnodiging voor de World Club Cup, een minitoernooi in Japan, waar ook Barcelona aan meedoet. Een duel tegen Lionel Messi dus. "Het is de droom van elke Argentijnse speler om ooit op hetzelfde veld te staan als Lionel Messi. Iedereen kijkt er naar uit", aldus Losada.
Argentijnen begrepen niet waarom Messi niet kwaad rondstampte
Maar toch is Messi niet de God die we zouden denken in Argentinië. Losada legt uit waarom: "In Argentinië heb je veel niveau's van sociale klasses. Maar de grootsten zijn die van de armen en dat net daarboven. Zij kunnen zich meer identificeren met Maradona, omdat hij uit hetzelfde sociale milieu kwam."
En er zijn nog redenen. "Kijk, Argentijnen zijn héél slechte verliezers", lacht hij. "Het zit in ons bloed. Na het WK in Brazilië was er veel kritiek op Messi omdat hij na de verloren finale niet kwaad in het rond aan het stampen was."
"Argentijnen begrijpen dat niet. Maradona, die deed dat wel. Het is waarschijnlijk ook omdat hij al sinds zijn 14de in Spanje woont, maar de mensen kunnen zich niet al te best met hem identificeren."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief