De sterktes én zwaktes van Manchester United onder de loep genomen
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Vanavond gaat Club Brugge op Old Trafford op zoek naar een degelijke uitgangspositie tegen Manchester United. De Engelse recordkampioen begon het seizoen met 6 op 6, maar zonder sprankelend voetbal. Wij gingen na waar het gevaar precies schuilgaat bij de ploeg van Louis van Gaal.
Door Timothy Collard
Eerst en vooral is dit United een ploeg die het moet hebben van balbezit. Akkoord, met een Memphis Depay en consorten lopen er wel enkele jongens rond die levensgevaarlijk kunnen zijn in de omschakeling... Maar spelers als Mata, Carrick en Schneiderlin houden ervan om het leer rustig rond te spelen en te zoeken naar een gaatje.
Afgelopen vrijdag illustreerde Mata dat met een geweldige assist op onze Adnan Januzaj. Mata verstuurde een prima pass, rond drie verdedigers heen, richting Januzaj en de Belg maakte de aanval vervolgens – met een gelukje – af.
Sterke centrale as
De centrale as van The Mancunians kwam al even ter sprake, en zoals u wellicht opmerkte is die meer dan degelijk. Jongens die steevast het teambelang vooropstellen, de ideale schoonzonen zeg maar. Schneiderlin, Mata en Carrick zijn daar voorbeelden van, terwijl Herrera én Schweinsteiger de voorbije twee wedstrijden invaller waren.
Flitsen van Depay
Hij toonde vorig jaar bij PSV met zijn 22 competitiegoals en 5 assists dat hij het iedere verdediging moeilijk kan maken. Het is voorlopig nog even aanpassen aan het fysiek zware Engelse spel, maar Memphis kreeg niet voor niets het legendarische rugnummer 7.
Dé vedette: Wayne Rooney
Het staat buiten kijf dat Rooney de absolute vedette is op Old Trafford. Wazza draagt al sinds 2004 het shirt van The Red Devils en was sindsdien ieder seizoen goed voor minstens elf goals. In 2010 klokte hij af op 26 competitietreffers, in 2012 op 27.
De voorbije jaren speelde Rooney vaak in functie van een diepe spits, maar dit seizoen is de Engelsman opnieuw de diepste man bij United. Het is niet duidelijk of hij heel het seizoen op die positie zal spelen, aangezien de club nog werk maakt van een nieuwe nummer 9. Maar tegen Club speelt Rooney sowieso als centrumaanvaller.
Pijnpunten: weinig ritme en defensie
Maar naast de vele kwaliteiten heeft dit United zeker en vast ook pijnpunten. Zo is de kans klein dat David De Gea straks onder de lat staat. De Spaanse goalie zit met een transfer naar Real Madrid in zijn hoofd, en werd tijdens de eerste twee wedstrijden al vervangen doorSergio Romero. De Gea of Romero, dat is en blijft toch een wereld van verschil.
Voorts heeft de defensie, ook al hield United al twee keer de nul in Engeland, nog wat werk voor de boeg. Darmian toonde zich gretig op de rechtsachter, maar tegen een snelle winger kan hij het lastig krijgen. Centraal in de verdediging krijgt Blind voorlopig zijn kans omdat Jones nog in de lappenmand ligt.
De Nederlander komt beter tot zijn recht als verdedigende middenvelder, maar trok tot dusver ook achterin meer dan zijn streng. Maar toch… Tegen een stevige targetspits (De Sutter of Oulare) of een kwieke centrumaanvaller (genre Diaby) kan de ex-speler van Ajax het lastig krijgen.
En tot slot heeft blauw-zwart ook gewoon al een pak meer wedstrijden met inzet in de benen. De Supercup, vier competitiewedstrijden en een dubbele confrontatie met Panathinaikos. United speelde nog maar twee competitiewedstrijden. Er liggen her en der dus wat mogelijkheden, maar toch blijft Manchester United één van de grootste clubs ter wereld…
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief