"Dat geen enkele Duitse club De Bruyne kon overpakken, bewijst dat er iets grondig fout zit"
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Maar liefst 87 euro moesten de fans van Bayern München vorige week neertellen om het CL-duel tegen Arsenal bij te wonen. De aanhang van de Rekordmeister zette een heuse boycot op poten, maar wat kan de Europese politiek hier tegen doen?
Door Diederik Geypen
"Zonder supporters is voetbal geen cent waard", was het duidelijke protest van de Bayern-supporters (lees meer) tegen de hoge ticketprijzen. "Vanuit de Europese politiek kunnen we niet bepalen hoe hoog die prijs mag zijn", opent Europarlementslid en expert in deze materie Ivo Belet tegenover Voetbalkrant.com.
"Waar ik voorstander van ben, is dat wanneer een club beroep doet op overheidssteun of goedkope leningen, dat daar iets tegenover staat. Supportersparticipatie bijvoorbeeld, waar je die ticketprijzen perfect kan inbouwen."
"De Bundesliga is daar een goed voorbeeld van. De Duitse clubs hebben een Gentleman's Agreement om zéér democratische ticketprijzen te hanteren. In vergelijking met de Premier League zijn die dag en nacht verschil."
De Engelse voetbalfan wordt te veel als een consument gezien. "Het Engelse voetbalmodel is zó commercieel en absoluut niet het model dat wij voor ogen hebben. Het levert fantastisch voetbal op, maar het zorgt ook voor een enorme scheeftrekking in Europa."
"Dat geen enkele Duitse club De Bruyne kon overpakken en zelfs modale Engelse clubs dat wel konden, bewijst dat er iets grondig fout zit. Met het nieuwe TV-contract werd die scheeftrekking trouwens nog vele malen erger."
"We proberen langs flankerende paden in te grijpen. Financial fair play, home-grown players, ... Dat is de beste manier om die kloof te verkleinen en de clubs te laten verankeren", besluit Belet.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief