Wat zijn onze Belgische stadions waard?

Caroline Tonnelier en Hermès Van Damme
| 7 reacties
Wat zijn onze Belgische stadions waard?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Chelsea gaat voor een nieuw stadion. De 41 000 plaatsen zijn niet langer voldoende en voorzitter Abramovich wil 700 miljoen euro investeren om het stadion te vernieuwen. Wat zijn onze Belgische stadions eigenlijk waard?

In 2013 bouwde Gent zijn schitterende Ghelamco Arena, een voetbaltempel met alles erop en eraan. Bouwpromotor Ghelamco nam een groot deel van de investering voor zijn rekening, maar gebruikt dan ook 50% van de oppervlakte als kantoorruimte. 

Het stadion werd op erg ecologische wijze gebouwd. Er zijn bijvoorbeeld 13 000 vierkante meter zonnepanelen en het regenwater wordt gerecupereerd om het veld te besproeien. Totale kostprijs: 100 miljoen euro, inclusief taksen.

Anderlecht, Club, en straks ook Standard?

Intussen heeft ook Club Brugge groen licht gekregen voor de bouw van een nieuw stadion. Op dit moment weten we echter nog niet wat de totale investering wordt voor de West-Vlaamse club.

Bij zijn aanstelling in Luik gaf ook Venanzi aan te willen investeren in de infrastructuur. Gent moet daarbij als voorbeeld gelden, maar er ligt nog geen concreet project op tafel.

Dat is wel het geval in Brussel. Na heel wat gepalaver komt het Eurostadion er en dat moet ook de thuisbasis worden van Anderlecht. Een stadion met 60 000 plaatsen en een kostprijs van ongeveer 300 miljoen euro.  

De Engelse droom

In de voetbalwereld geen Amerikaanse droom, maar wel een Engelse. Welke speler wil niet naar de Premier League, waar voetbal ontstond en waar de sfeer in de stadions legendarisch is?

Er zijn natuurlijk al heel wat voetbaltempels in de Premier League. Een nieuw project is dan ook makkelijker te realiseren, met de gigantische budgetten die de Engelse clubs kunnen hanteren. 

Arsenal bouwde recent nog het Emirates Stadium, voor een prijs van 150 miljoen euro. Daar staan 60 000 plaatsen tegenover. Old Trafford staat er al wat langer, maar is ook goed voor 76 000 plaatsen. 

Chelsea wil niet achterblijven qua capaciteit en dat is niet vreemd. De ticketverloop leverde United vorig jaar 108 miljoen euro op en Arsenal 101 miljoen euro. Chelsea ontving 'slechts' 70 miljoen euro. Met 20 000 extra plaatsen gaat dat cijfer ongetwijfeld naar boven. 

Ter vergelijking: Gent genereerde 7,5 miljoen euro inkomsten in één jaar in de Ghelamco Arena. Een wereld van verschil...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties