Interview Zes refs hadden veel miserie kunnen vermijden in laatste twee speeldagen: "Dat klopt"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 6 reacties
Zes refs hadden veel miserie kunnen vermijden in laatste twee speeldagen: "Dat klopt"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

De laatste twee speeldagen beklaagde half de Jupiler League (diegenen die nog iets om voor te spelen hadden) zich over de scheidsrechters. In PO1 willen ze dat uitbannen door zes officials op het veld te zetten. Maar wat zijn nu de taken van elk van hen. Ex-scheidsrechtersbaas Jeurissen legt uit...

Robert Jeurissen stond mee aan de wieg van het systeem van zes officials tijdens een voetbalwedstrijd. Het zou de woede die Franky Dury, Felice Mazzu, Peter Maes, Yannick Ferreira... de voorbije weken aan de dag legden, moeten inperken. Maar hoe zit de onderlinge taakverdeling nu in elkaar?

Met een doellijnrechter moet de grensrechter zich vooral concentreren op buitenspel, dat kan veel oplossen

Robert Jeurissen

"De scheidsrechter achter het doel moet zich vooral met ballen wel of niet over de doellijn, bal binnen of buiten, fouten binnen het strafschopgebied en hoekschop of geen hoekschop bezighouden", verklaart Jeurissen. "Hij heeft niks te maken met buitenspel. Dat blijft 100 procent de verantwoordelijkheid van de assistent."

De taken van een doellijnrechter:

  • Is de bal over de doellijn geweest?
  • Is het hoekschop?
  • Is de bal buiten gegaan?
  • Is er een fout of hands gemaakt in de zestien?
  • Is de fout binnen of buiten het strafschopgebied?
  • Blijft de doelman staan bij een strafschop?

Buitenspelgevallen zoals het flagrante geval van Standard twee weken geleden vallen dus niet binnen zijn verantwoordelijkheid. "Dompé tegen Genk, dat is een fout van de grensrechter, daar had een man achter de doellijn niets aan kunnen veranderen. Het buitenspel op Mechelen was ook zo'n situatie. Het blijven menselijke fouten."

Maar een man achter de doellijn kan wel oplossingen bieden, meent Jeurissen. "Dan moet de grensrechter zich enkel concentreren op buitenspel. Nu moet hij zoveel zaken in het oog houden dat er soms iets aan zijn aandacht ontsnapt. Hij neemt veel taken van de grensrechter over."

De zesde ref had Büttner een penalty moeten geven in Shakhtar

Robert Jeurissen

"De doellijnrechter heeft enkel mondeling contact met de hoofdscheidsrechter. Hij heeft een adviserende rol als de ref de fout of situatie niet goed kan inschatten. De eindverantwoordelijkheid blijft bij de eerste ref. Om een voorbeeld te geven: de fout in het strafschopgebied op Büttner in Shakhtar zou door de zesde ref beoordeeld moeten geweest zijn. Maar daar ging die ook in de fout."

Maar waarom gebruikt men dat systeem dan ook niet in de slotfase van de competitie, als er zoveel op het spel staat? "Dat is een goeie vraag. Wij zijn altijd van het principe geweest dat je er bij de start van een competitie mee moet beginnen. Als je dat de laatste twee speeldagen doet en er is een cruciale fout in de derde laatste wedstrijd? Dan komt er weer commentaar", meent Jeurissen.

"Waarom ze dan niet begin dit seizoen al startten? Dat weet ik niet. Misschien om financiële redenen. Ik weet enkel dat daar geen akkoord over gevonden is. Maar het klopt dat het veel miserie had kunnen vermijden", besluit Jeurissen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties