Exclusief: De geheimen achter het succes van de jeugd van Club Brugge? "We trainen meer dan sommige eersteklassers en..."
Foto: © SC
De beloften van Club Brugge - eigenlijk spelen ze met U19 - veroverden enkele dagen terug de Nike Academy Cup. Een niet te onderschatten toernooizege, want de tegenstand was allesbehalve mals. Pascal De Maesschalck, hoofd opleidingen bij Club, doet zijn verhaal over de zeer getalenteerde generatie.
“Dit toernooi stelt zeker en vast iets voor”, steekt De Maesschalck van wal in een gesprek met Voetbalkrant.com. “Er namen niet zoveel teams deel, maar Monaco (speelde in de Youth League tegen Anderlecht, nvdr.), Galatasaray, Corinthians, Hertha Berlijn (won de laatste jaren trofeeën in Duitsland, nvdr.) en ook de Nike Academy ploeg, die mag je toch hoog inschatten.”
"Sinds de komst van de huidige staf is het opleidingsplan aangepast"
Pascal, wat maakt nu dat Club dit toernooi heeft kunnen winnen?
“We beschikken over een zeer getalenteerde lichting U19. Op zowat iedere positie staat er een international of een jonge met internationale ervaring. Er is dus het individuele aspect, en dat helpt natuurlijk.”
“Maar verder is het ook gewoon het resultaat van meer dan een jaar goed werk te leveren met de technische staf. De beloften trainen iedere dag zo’n 2,5 uur. Dat is meer dan sommige eersteklassers, hé. Ze trainen op kracht, fysiek, techniek en groeien op alle vlakken.”
Ook Michel Preud’homme en zijn staf hebben daar een groot aandeel in, zeg je. Leg dat eens uit.
“Sinds de komst van de huidige staf van het eerste elftal is het opleidingsplan aangepast. We hebben een aantal principes opgepikt die ons toelaten om met de jeugdelftallen moderner voetbal op de mat te leggen.”
Dezelfde taal & dezelfde woordenschat
Over welke principes heb je het dan precies?
“Dat gaat bijvoorbeeld over het bewegen zonder bal, diepgang creëren met en opnieuw zonder bal. Dat zijn bewuste keuzes geweest en een dik jaar later zie je toch dat dat een serieuze impact heeft gehad.”
Dat maakt het voor die jonge talenten ook makkelijker om uiteindelijk de stap naar de A-kern te zetten. Niet?
“Dat klopt. De eerste ploeg en de jeugdelftallen spraken al dezelfde taal. Het was vooral zaak om dezelfde woordenschat te ontwikkelen. Niets is nu nog volledig nieuw wanneer een jeugdspeler de overstap van de beloften naar de eerste ploeg maakt."
“Daar steken we bij Club Brugge ook enorm veel tijd en arbeid in. Ik sta bijvoorbeeld dagelijks in contact met Philippe Clement. Hij is de assistent van de eerste ploeg, maar houdt zich ook bezig met de spelers tot de U14.
"Ook de fysiektrainers staan in contact met elkaar, net als de keeperstrainers. Kortom: we beschikken over een prima opleidingsmodel.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief