Hoe gaat het nog met de Rode Duivels die vierde werden op de Olympische Spelen in 2008?

Timothy Collard
Timothy Collard
| 8 reacties
Hoe gaat het nog met de Rode Duivels die vierde werden op de Olympische Spelen in 2008?
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Olympische Spelen in Rio zijn momenteel volop aan de gang en tot dusver behaalde ons land twee medailles. In het voetbal zullen we tijdens deze editie niet schitteren, aangezien we niet van de partij zijn.

In 2008 behaalde de U23-selectie van België net geen medaille in Peking. De jonge Rode Duivels stoomden na knappe overwinningen door tot in de halve finales, waar Nigeria té sterk bleek. In de troostfinale werd dan weer met 0-3 verloren van Brazilië en zo werd ons land vierde.

Wij vroegen ons één iets af…Hoe gaat het ondertussen nog met de jonge Rode Duivels van toen?

De typeploeg

Logan Bailly

De doelman was in 2008 22 jaar oud en het sluitstuk van KRC Genk. In 2009 zette hij zijn carrière verder bij Borussia Mönchengladbach, maar na omzwervingen bij Xamax, Genk en OH Leuven is Bailly dezer dagen aan de slag bij Celtic. In totaal verzamelde Bailly 7 caps voor de nationale ploeg.

Sepp De Roover

De rechtsachter van de Olympische ploeg in 2008 bouwde een mooie carrière uit in Nederland, bij achtereenvolgens FC Eindhoven, Sparta Rotterdam en FC Groningen. Na een minder geslaagde passage bij Lokeren trok De Roover nog naar NAC Breda en in 2015 stopte hij met voetballen. De Roover verzamelde 2 caps voor de nationale ploeg.

Jeroen Simaeys

Op het moment dat de rijzige verdediger meeging naar Peking, stond hij onder contract bij Club Brugge. Daar speelde Simaeys meer dan 100 matchen voor het A-elftal, alvorens in 2011 naar KRC Genk te verkassen. Na een passage bij Samara is Simaeys terug bij de club waar het voor hem allemaal begon: OH Leuven. Simaeys verzamelde 2 caps voor de Rode Duivels.

Thomas Vermaelen

De andere centrale verdediger schopte het tijdens zijn clubcarrière heel ver. Vermaelen speelde in 2008 nog bij Ajax, maar werd nadien een sterkhouder – én kapitein – bij Arsenal. Na een moeilijke passage bij FC Barcelona, gaat hij het nu proberen bij AS Roma. Sinds 2006 verzamelde Vermaelen 58 caps voor de Rode Duivels.

Sébastien Pocognoli

Eerlijk? Van deze man had iedere Belgische fan meer verwacht. Pocognoli knokte zich reeds in 2005 als jonge snaak in het elftal van KRC Genk en trok in 2007 naar AZ Alkmaar. Na passages bij Standard en Hannover 96 zit Pocognoli nu bij West Bromwich Albion. De linksachter speelde 13 keer voor de Rode Duivels.

Tom De Mul

De frivole rechtsbuiten stond in 2008 onder contract bij het Spaanse Sevilla, dat hem een jaar eerder had weggeplukt bij Ajax. In Nederland was onze landgenoot een gevreesde vleugelspits, maar door heel veel blessureleed kwam al het goede er bij Sevilla, Genk en Standard niet meer uit. In 2012 hield De Mul het op amper 26-jarige leeftijd voor bekeken als prof. De winger speelde 2 interlands voor België.

Faris Haroun

Nog zo’n speler waar we in 2008 niet van hadden gedacht dat hij vandaag de dag in de Belgische tweede klasse aan de slag zou zijn. Haroun was basisspeler op de Olympisch Spelen, maar kon bij Germinal Beerschot, Middlesbrough en Blackpool niet overtuigen. De centrale middenvelder zit nu bij Cercle Brugge.

Jan Vertonghen

Back in the days stond de huidige linksachter van de Rode Duivels nog centraal op het middenveld in de ploeg van Jean-François De Sart. Vertonghen is iemand die zijn potentieel volledig waarmaakte en net als bij Ajax ook bij Tottenham Hotspur één van de sterke mannen werd.

Maarten Martens

Een man met een gouden linker, die ooit op het verlanglijstje van Juventus stond. Maar net als bij Tom De Mul, was ook het lichaam van Martens niet voldoende gewapend tegen de strenge wetten van het profvoetbal. Na een hele sterke periode bij AZ Alkmaar haalde Martens nooit meer zijn ware niveau. In 2015 hield de 9-voudige Rode Duivel het voor bekeken als prof.

Mousa Dembele

Dembele is tegenwoordig een controlerende middenvelder, maar in 2008 mocht hij nog vaak zijn ding doen rond een nummer 9. Dembele versierde als speler van AZ Alkmaar een transfer naar Fulham, waar hij werd opgepikt door Tottenham Hotspur. Intussen zit Dembele aan 68 interlands voor de nationale ploeg.

Kevin Mirallas

De diepe spits in Peking luisterde naar de naam Mirallas. De Belg met Spaanse roots speelde in 2008 nog bij LOSC Lille, maar trok in datzelfde jaar nog naar Saint-Etienne. Na twee productieve seizoenen bij Olympiakos trok de aanvaller naar Everton, waar hij na het vertrek van Roberto Martinez op meer speelkansen hoopt. Mirallas telt 51 caps voor de Rode Duivels.

De anderen

Anthony Vanden Borre

Vanden Borre zat destijds bij Genoa, waar hij uiteindelijk niet zo’n leuke tijd beleefde. Het enfant terrible kwam later nog uit voor Portsmouth, Genk en Anderlecht. Na het beruchte interview over de geaardheid van zijn ploegmakkers maakte hij zich onmogelijk bij paars-wit en vertrok hij naar Montpellier. Vanden Borre telt 29 caps voor België.

Landry Mulemo

Mulemo was één van de jongens die in Peking vaak mocht invallen. De linksachter – toen nog bij Standard – fungeerde vijf keer als invaller. Later speelde hij nog voor Bucaspor, Kortrijk, Beitar Jeruzalem en Kaposvar, alvorens terug te keren naar Kortrijk. Mulemo koos in 2011 voor de nationale ploeg van Congo en kwam tot dusver 11 keer voor het land uit.

Vadis Odjidja-Ofoe

Odjidja werd opgeroepen om de blessure van Stijn De Smet op te vangen. De middenvelder speelde toen nog bij Hamburger SV, dat hem een jaar later zou verkopen aan Club Brugge. Vadis was tot 2014 basisspeler op Jan Breydel, maar toch kon hij de criticasters nooit overtuigen. De middenvelder verkaste onlangs naar Legia Warschau. Vadis speelde 3 keer voor België.

Vincent Kompany

Kompany speelde amper één wedstrijd op de Olympische Spelen, alvorens terug te keren naar Hamburg. De huidige kapitein van de Rode Duivels verkaste in 2008 naar Manchester City en de rest is geschiedenis. Ondanks zijn vele blessures, verzamelde Kompany tot dusver 72 caps voor zijn land.

Yves Makabu-Makalambay

De boomlange doelman stond jaren te boek als een groot talent, maar kon zich nooit doorzetten op het hoogste niveau. Makalambay staat tegenwoordig onder contract bij Otelul Galati en koos reeds in 2010 voor de nationale ploeg van Congo, waarvoor hij 3 keer uitkwam.

Marouane Fellaini

De toen 20-jarige Fellaini stond onder contract bij Standard, maar verliet Sclessin in 2008 na een monsterbod van 18,5 miljoen euro. Fellaini knokte zich via Everton en Manchester United een weg naar de top van het Engelse voetbal. De middenvelder telt 70 caps voor België.

Laurent Ciman

De in 2008 pas naar Club Brugge getransfereerde Ciman mocht mee naar de Olympische Spelen en kwam er tot één match. Bij blauw-zwart kon Ciman zich nooit doorzetten, maar bij KV Kortrijk en Standard bewees hij meer in zijn mars te hebben dan iedereen dacht. De verdediger van Montreal Impact telt 11 caps voor de Rode Duivels.

Stijn De Smet

De onfortuinlijke Stijn De Smet zag zijn toernooi in Peking al na de eerste wedstrijd in rook opgaan. De toenmalige speler van Cercle Brugge blesseerde zich en kwam niet meer in actie. De Smet versierde in 2009 een transfer naar AA Gent, maar wist zich daar niet door te zetten. Tegenwoordig is De Smet een sterkhouder bij KV Kortrijk. Hij speelde 1 interland voor België.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties